News

Cutremur în a doua zi de Crăciun. Cum s-a transformat un paradis într-o capcană a morții pentru sute de mii de oameni

Unul dintre cele mai violente cutremure din istoria omenirii a adus cu el și o serie de valuri tsunami care au ucis sute de mii de oameni și au distrus zone extinse.
26.12.2021 | 08:03
Cutremur in a doua zi de Craciun Cum sa transformat un paradis intro capcana a mortii pentru sute de mii de oameni
Un cutremur catastrofic a lovit un adevărat paradis turistic. Sursa foto: Wikipedia, fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Inevitabilul poate să se producă oricând și de regulă se întâmplă atunci când te aștepți mai puțin. Asta s-a întâmplat în urmă cu fix 17 ani, în a doua zi de Crăciun. Deși cataclismul a avut loc pe cealaltă parte a globului, unda de șoc fizică, dar mai ales cea emoțională s-au propagat în întreaga lume într-o clipă.

Vorbim despre unul dintre cele mai mari cutremure înregistrate în istoria omenirii, al treilea cel mai important din punct de vedere al magnitudinii. Pământul s-a cutremurat la un nivel catastrofal pe 26 decembrie 2004, în largul coastei vestice a Sumatrei de Nord. A fost un cutremur de 9,1 grade pe scara Richter, care a luat sute de mii de vieți, nu atât prin prisma mișcării pământului în sine, cât din cauza tsunami-ului care a urmat.

ADVERTISEMENT

Cele mai puternice seisme sunt cele din Chile, 1960 (magnitudine de 9,5 grade Richter) și din Alaska de Sud, 1964 (magnitudine de 9,2 grade Richter), fiind urmate de cel din Sumatra, care a fost și unul dintre cele mai letale din istoria modernă a lumii. Nu mai puțin de 227.898 de oameni au murit în a doua zi de Crăciun, din cauza seismului și a valului tsunami, care a ajuns la o înălțime maximă de 51 de metri!

Cifrele inimaginabil de mari ale cutremurului din a doua zi de Crăciun

Seismul din 2004 a fost unul neobișnuit de mare din punct de vedere geografic și geologic, având în vedere că falia a avut o lungime de 1.600 de kilometri. Ruptura s-a produs în două faze, inițial pe o lungime de 400 de kilometri (și o lățime de 100 de kilometri), iar viteza rupturii a fost de aproximativ 10.100 km/h, sau 2,8 kilometri pe secundă.

ADVERTISEMENT

După o pauză de aproximativ un minut și jumătate, ruptura a continuat ceva mai ”lent”, cu o viteză de 2,1 kilometri pe secundă sau 7.600 km/h. Nu mai puțin de 30 de kilometri cubi de apă au fost dislocați în urma acestui cataclism. Ca să-ți faci o idee cât înseamnă asta, o piscină olimpică are volumul de 2.500 de metri cubi. Astfel, volumul a fost echivalentul a 12 milioane de piscine olimpice pline.

Și în ceea ce privește energia degajată de acest cutremur vorbim de cifre amețitoare. Aceasta a fost echivalentă cu 1.500 de bombe nucleare precum cea detonată la Hiroshima, dar doar la suprafața Pământului. În total, energia eliberată la suprafață și în subteran a fost egală cu cea a 550 de milioane de bombe de la Hiroshima. Statele Unite ar consuma atât de multă energie în 370 de ani. Deja devine evident faptul că acest cutremur catastrofal a fost simțit de seismografele din întreaga lume.

ADVERTISEMENT

Valurile tsunami, însă, au fost cele cu adevărat ucigașe, mai ales pentru că aproape nimeni nu și-a dat seama ce urmează după cutremur. Nu orice seism major produce asemenea valuri, iar ultimul tsunami major din regiune fusese înregistrat tocmai în 1883, odată cu erupția vulcanului Krakatau.

Impact absolut nimicitor asupra multor zone de coastă

Deși a existat o diferență de câteva ore între cutremuri și valuri, pentru că nu existau sisteme de detecție a tsunami-urilor în zonă, majoritatea oamenilor n-au avut idee ce urmează. Apele s-au retras chiar și până la 2,5 kilometri distanță, iar o astfel de priveliște rară i-a făcut pe mulți să se aventureze în această zonă, cu rezultate evident fatale.

ADVERTISEMENT

Unele zone lovite de valurile tsunami au fost practic nivelate, nicio urmă a fostelor așezări rămânând după ce apele s-au retras. Apele au înaintat până la câțiva kilometri pe pământ și au măturat absolut totul în cale. Primul val nu a fost foarte masiv, având o înălțime de 1-2 metri, însă următoarele două au avut înălțimi medii de 15 – 30 de metri. Intensitatea valurilor a fost atât de mare încât au făcut victime și la 5.000 de kilometri distanță. Câteva sute de oameni au murit tocmai în Somalia.

În total, au murit 227.898 de persoane – dintre acestea, 167.540 de victime au fost doar în Indonezia, cea mai afectată țară. 43,786 de persoane au rămas dispărute în urma cataclismului și, odată cu trecerea zilelor, au fost adăugate numărului de decese confirmate. Alte 1,7 milioane de persoane au rămas fără casă, iar peste 125.000 de au fost rănite. Și traumele psihologice au fost imense, mai ales că în multe regiuni afectate, credințele populare spun că familiile trebuie să își îngroape morții, iar mulți nu au mai avut trupuri cărora să le facă ritualurile pentru moarte.

Cea mai lovită zonă a fost Aceh, una conservatoare religios și fără potențial turistic, din cauza conflictului militar desfășurat în regiune. Ulterior cutremurului, s-a ajuns și la un tratat de pace între trupele guvernului și rebeli, în august 2005. Acest acord subliniază în mod explicit că tsunami-ul a stat la baza păcii dintre cele două facțiuni.

Astfel, ziua de 26 decembrie 2004 a intrat în cartea istoriei ca fiind una dintre cele mai negre pentru omenire, impactul cutremurului ce a avut loc la 7:58 dimineața (UTC+7) fiind unul devastator din toate punctele de vedere.

ADVERTISEMENT