News

Cutremur cu magnitudine peste 5 în Grecia. Afectată a fost insula Evia

Un cutremur cu magnitudinea 5.1 a avut loc în cursul nopții trecute în Grecia. Afectată a fost insula Evia. Autoritățile de aici au decis închiderea tuturor școlilor.
30.11.2022 | 08:19
Cutremur cu magnitudine peste 5 in Grecia Afectata a fost insula Evia
Insula Evia din Grecia, afectată de un cutremur cu magnitudine 5.1. Sursa foto: neoskosmos.com / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un cutremur cu magnitudinea peste 5 s-a produs marţi seară pe insula grecească Evia.

Insula Evia din Grecia, afectată de un cutremur cu magnitudine 5.1

Datele preliminare indică faptul că seismul a avut magnitudinea de 5.1. Cutremurul a fost resimțit până în Atena. Nu au existat rapoarte imediate privind victime sau pagube materiale importante.

Seismul de noaptea trecută s-a produs la ora 22:06 în sud-estul insulei Evia, potrivit Institutului Geodinamic din Atena.

ADVERTISEMENT

Epicentrul său a fost semnalat la 57 km nord-est de Atena, potrivit Centrului seismologic european-mediteranean. Adâncimea sa a fost estimată inițial la 2 km.

Acest seism a fost precedat de un altul cu magnitudinea 4.8 produs la ora 6:32 dimineața. Acesta a avut aproximativ același epicentru, la aproximativ 58 de kilometri nord-est de Capitala Greciei.

ADVERTISEMENT

Noapte grea pentru locuitorii din Evia. Au fost închise toate școlile din susul insulei

A fost o noapte grea pentru locuitorii din Evia. În zonă s-au înregistrat 4 replici în doar o jumătate de oră.

”Nu știm dacă seismul cu magnitudinea 5.1 nu va fi urmat de altul, mai puternic. Toate scenariile sunt posibile și de aceea este necesară o bună evaluare a datelor”, a spus seismologul Gerasimos Papapdopoulos pentru publicația MetajaunNews.

ADVERTISEMENT

Regiunea elenă nu are un istoric seismic important, însă ”asta nu garantează că nu vom avea un cutremur major”, a mai avertizat Papapdopoulos.

Miercuri, toate școlile din sudul insulei vor fi închise. E vorba de cele din municipiul Kymi Aliveri și cele din Municipiul Karystos.

ADVERTISEMENT

Dacă într-o primă fază nu s-au anunțat pagube produse de cutremurul de marți noapte, ulterior au apărut informații privind o serie de probleme.

Președintele comunității Zarakon, Christos Tranos, a anunțat că scările unor case au căzut. De asemenea, s-au mai raportat crăpături la școli și alte clădiri. Mai mulți locuitori au ieșit pe străzi în noaptea trecută.

De notat că seismele sunt frecvente în Grecia și în statul vecin Turcia, dar nu în largul coastei de est a Eviei.

ADVERTISEMENT