News

Cutremur cu magnitudinea 7.0 în Mexic. A fost emisă o avertizare de tsunami

Mexicul a fost zguduit de un cutremur cu o magnitudine de 7.0. O avertizare de tsunami a fost emisă
08.09.2021 | 07:58
Cutremur cu magnitudinea 7.0 în Mexic. A fost emisă o avertizare de tsunami
Cutremur cu magnitudinea 7.0 în Mexic. A fost emisă o avertizare de tsunamiSursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC) și The United States Geological Survey au transmis că seismul cu magnitudinea 7.0 a avut loc la 18 kilometri nord-est de stațiunea Acapulco, în statul Guerrero din sud-vestul Mexicului, pe plaja coastei Pacificului.

Fenomentul s-a produs pe 7 septembrie la ora locală 20:47 (8 septembrie, 04:47 ora locală a României). A fost estimată o adâncime de doar 12,6 kilometri.

Cutremur cu magnitudinea 7.0 în Mexic. A fost emisă o avertizare de tsunami

Sistemul american de avertizare pentru tsunami a emis o alertă cu privire la posibilitatea producerii unui astfel de fenomen în urma cutremurului.

ADVERTISEMENT

Autoritățile au transmis că cel puțin un om și-a pierdut viața. Acesta a fost zdrobit de un stâlp prăbușit, scrie ElPais.

Mai bine de un milion și jumătate de oamenii au rămas fără curent electric. „Din fericire, nu există daune majore”, a spus Andrés Manuel López Obrador, președintele Mexicului.

ADVERTISEMENT

Autoritățile din Guerrero analizează pagubele produse în zonele afectate și au avertizat până acum asupra alunecărilor de teren pe drumuri.

„Facem o analiză foarte rapidă. În acest moment, în zona Acapulco s-a generat multă panică, dar nu a fost nimic grav,” a explicat Héctor Astudillo, guvernatorul statului Guerrero.

ADVERTISEMENT

Mai mult, Centrul Seismologic Național din Mexic a anunțat că au avut loc cel puțin 73 de replici ale seismului. Cea mai puternică dintre ele a avut o magnitudine de 5.2.

Cutremurul a fost semnalat și de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Datele transmise de experții români sunt diferite față de cele anunțate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC) și The United States Geological Survey: „În ziua de 08 Septembrie 2021, la ora 04:47:49 (ora locală a României), s-a produs în Guerrero, Mexico un cutremur puternic cu magnitudinea mb 6.4, la adâncimea de 10km”.

ADVERTISEMENT

Cutremur cu o magnitudine de 8.2 în aceeași zi, în anul 2017

Cu toate că astfel de fenomene nu sunt foarte comune în Mexic, țara aflându-se la marginea plăcii tectonice din America de Nord, două cutremure majore s-au produs în 2017, unul chiar pe 7 septembrie.

Acesta a fost înregistrat în Oaxaca și a avut o magnitudine de 8.2. Cel puțin 100 de oameni și-au pierdut viața.

ADVERTISEMENT

Ulterior, 12 zile mai târziu, pe 19 septembrie 2017, un alt cutremur cu o magnitudine  7.1 a zguduit capitala Mexicului. Seismul a provocat moartea a peste 350 de persoane.

Mexicul, lovit și de inundații puternice. 17 morți la un spital din centrul țării

În aceste zile, Mexicul se confruntă și cu inundații devastatoare. Cel puţin 17 pacienți dintr-un spital din statul Hidalgo, în centrul țării, au murit în inundaţii cauzate de ploile abundente, a anunţat marţi guvernul mexican.

Majoritatea celor decedați erau pacienți Covid-19. Alte 40 de persoane din unitatea medicală au fost evacuate.

”Ploile de ieri din Hidalgo au provocat revărsarea râului Tula, inundând spitalul general, cauzând moartea a 17 pacienţi”, a declarat guvernul, conform BBC.


Alte două persoane au murit din cauza inundaţiilor la Ecatepec, o suburbie a capitalei Ciudad de Mexico, unde numeroase străzi au fost inundate, a raportat presa mexicană.

O mare parte a ţării a fost lovită de ploi abundente, în special luni, care au provocat revărsarea râurilor.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 853. 32 pagini + CD Armin Nicoară. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri