News

Cutremur cu magnitudinea de 5,7 grade în America Centrală. Seismul, resimțit în mai multe state

17.05.2019 | 08:29
Cutremur cu magnitudinea de 57 grade in America Centrala Seismul resimtit in mai multe state
ADVERTISEMENT

Cutremurele au devenit fenomene frecvente în ultima vreme, nu doar pe teritoriul țării noastre, ci și în întreaga lume. Spre exemplu, cel mai recent seism s-a produs în cursul zilei de joi, 16 mai, în Oceanul Pacific. Mai exact, este vorba despre statele El Salvador și Nicaragua. Anunțul a fost făcut de specialiștii Institutului american de geofizică.

Cutremur în zona Oceanului Pacific

Cutremurul cu magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter s-a produs la ora locală 10:22, la o adâncime de 71 kilometri. În ceea ce privește epicentrul acestuia, specialiștii l-au localizat la o distanță de 39 kilometri vest de Jiquilillo, Nicaragua și 76 kilometri sud de localitatea La Union a statului Salvador.

ADVERTISEMENT

Potrivit jurnaliștilor de la express.co.uk, directorul protecției civile din El Salvador, Jorge Melendez a declarat că în urma seismului au fost semnalate doar daune minore. Specialiștii susțin că în 2019 vom avea parte de un număr mult mai mare de cutremure, prin comparație cu situația anului trecut. „Această relație este puternică și ne arată că am putea avea o creștere a numărului de cutremure majore în anul 2019 ”, au spus profesorii Roger Bilham de la University of Colorado in Boulder și Rebecca Bendick de la University of Montana in Missoula.

Seism puternic în Oceanul Pacific. Sursa foto:spynews.ro
Seism puternic în Oceanul Pacific. Sursa foto:spynews.ro

Care sunt șansele să avem parte de un nou cutremur precum cel din 1977

Cutremurele s-au întețit în ultima vreme și pe teritoriul României, astfel că întrebarea care stă pe buzele tuturor în aceste momente este legată de posibilitatea ca România să fie lovită din nou de un cutremur de asemenea intensitate ca cel din 1977. Specialiștii nu au reușit să afle un răspuns exact, însă au venit cu precizări importante.

ADVERTISEMENT

„Noi ne aflăm exact în epicentrul cutremurelor. Oricând putem spune că va fi un cutremur în zona Vrancei, dar când va fi unul mare, nu putem şti. Privind în spate, undeva în limita la 100 de ani a fost câte un cutremur mare. A fost în 1977, a fost şi în 1940, 1802″ , a declarat Directorul Observatorului Seismologic de la Vrâncioaia, Ioan Verdeș.

La rândul său, Gheorghe Mărmureanu,  directorul onorific al INFP a precizat că este imposibil de prezis un cutremur mare în România, însă datele sunt analizate în permanență. „Între un cutremur de suprafaţă cum a fost în 4 martie şi unul adânc se adună 100 de ani între ele. Ar trebui sa fie prin 2040 un cutremur. Ar trebui, dar asta nu înseamnă că aşa va fi. Nu putem discuta nici de matematică, nici de fizică aici. Mecanismele interne ale Pământului nu le ştim” , a explicat profesorul Mărmureanu.

ADVERTISEMENT

 

Tags: