News

Cutremur cu magnitudinea de 7.4 grade în apropiere de Noua Zeelandă. Alertă de tsunami, emisă

16.06.2019 | 09:59
Cutremur cu magnitudinea de 74 grade in apropiere de Noua Zeelanda Alerta de tsunami emisa

Un cutremur cu o magnitudine inițială estimată la 7,4 grade pe scara Richter a lovit în apropiere de Insulele Kermadec, care aparțin de Noua Zeelandă. Autoritățile au emis și o alertă de tsunami. Seismul a avut loc la ora locală 10.55 (1.55, ora României), la o adâncime de 34 de kilometri, la 928 de kilometri nord-est de oraşul Tauranga de pe Insula de Nord, a transmis USGS.

Cutremur în apropiere de Noua Zeelandă – Ce au transmis autoritățile

Din fericire, teritoriul nu era locuit, așa că nu -au înregistrat victime. În cele din urmă, autoritățile au ridicat și alerta de tsunami. „Curenţi neobişnuit de puternici şi periculoşi şi valuri imprevizibile sunt aşteptate în apropierea ţărmului. Acest lucru înseamnă o ameninţare la adresa activităţilor pe plaje, în porturi, în estuare şi a navigaţiei ambarcaţiunilor mici”, a transmis institutul american de geofizică, potrivit Digi 24.

Cu o oră înainte ca acest cutremur să se producă, un alt seism, de magnitudine 6,1 grade s-a produs în Pacific la 97 de kilometri de Insula Tonga, aflată tot în Pacific. Cutremurele sunt frecvente în această zonă, numită Cercul de Foc al Pacificului. La finalul lunii mai, un cutremur cu magnitudinea 6,2 s-a produs în Filipine. Acesta a avut loc mai exact în regiunea sudică a țării și nu a produs, din fericire, pagube materiale sau victime umane.

Locația cutremurului de 7,4 grade din apropiere de Noua Zeelanda

Ce ar trebui să faci în caz de cutremur

Întrucât și România este o zonă cu activitate seismică bogată, iar un cutremur similar cu cel din 1977 este posibil, secretarul de stat Raed Arafat a lăsat o serie de recomandăti în caz de seism. “În zonele care sunt supuse riscului seismic, mobilierul şi echipamentele trebuie fixate. Întotdeaua am ridicat acestă problemă.Un spital nu este neapărat să fie funcţional după un cutremur dacă doar ai consolidat clădirea.

Dacă echipamentele din spital nu sunt fixate şi protejate, acest spital devine nefuncţional după cutremur numai prin faptul că echipamentele din el se distrug. Clădirea poate să rămână, dar să fie nefuncţională, pentru că totul se distruge în timpul cutremurului”,  este sfatul lui Raed Arafat despre cum trebuie să acționăm în caz de cutremur.