News

Cutremur de 3,8 grade în România. Seismul a avut epicentrul în Vrancea

11.09.2019 | 09:33
Cutremur de 38 grade in Romania Seismul a avut epicentrul in Vrancea

Un cutremur cu magnitudinea 3,8 pe scara Richter a avut loc în zona seismică Vrancea. Mișcarea tectonică s-a produs la ora 08:30, potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP). Seismul a fost localizat la o adâncime de 150 de kilometri, conform datelor oficiale furnizate de fizicieni.

Cutremurul, aproape de Onești

Localitățile apropiate de epicentrul seismului sunt Nehoiu, la 46 de kilometri distanță, Covasna, la 48 de kilometri, Slănic-Moldova, la 51 de kilometri și Onești, la 54 de kilometri. Un alt cutremur semnificativ s-a produs în urmă cu două zile, tot în Vrancea. Acel seism a avut magnitudinea de 3,5 grade pe Richter, la o adâncime de 114 kilometri.

Cel mai mare cutremur din ultimele luni a avut loc în noaptea de 8 septembrie și a avut o magnitudine de 4,1 grade pe Richter. Cutremurul de acum 3 zile s-a produs la o adâncime de 136 de kilometri.

cutremur Vrancea
Cutremurul de 3,8 grade s-a produs în zona Vrancea la ora 08:30. Sursa foto: INFP

Zona Vrancea, cea mai activă din punct de vedere seismic

Astfel de cutremure sunt considerate normale și sunt cuprinse în activitatea seismică obișnuită. Zona Vrancea este cea mai activă din punct de vedere seismic. Aici se înregistrează cele mai multe cutremure, zi de zi. Majoritatea au magnitudinea cuprinsă între 2 și 4 grade pe scara Richter. Fizicienii susțin că astfel de cutremure sunt benefice căci, cu cât sunt mai multe la o magnitudine mică, cu atât șansele producerii unui seism major sunt mai îndepărtate, căci Pământul degajă energie.