News

Cutremur de 4.1 în Muntenia, 18 septembrie 2022. Seismul a fost resimțit în București

Cutremur în București, duminică seara. Seismul din Muntenia a fost simțit în mai multe orașe ale țării, inclusiv în Capitală.
18.09.2022 | 21:08
Cutremur de 41 in Muntenia 18 septembrie 2022 Seismul a fost resimtit in Bucuresti
Cutremur în București, 18 septembrie 2022. Foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Unii locuitori ai Bucureștiului au simțit cutremurul din această seară. Cu toate că e considerat un cutremur ”mediu” ca intenstitate, seismul a avut peste 4.0 magnitudine.

Cutremur în București, 18 septembrie 2022

Conform Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, ”în ziua de 18.09.2022, 20:55:25 (ora României), s-a produs în MUNTENIA, DAMBOVITA un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.1, la adâncimea de 30 km”.

ADVERTISEMENT

Cutremurul s-a produs la 46 km V de Ploiești, 51 km NE de Pitești, 66 km S de Brașov, 87 km NV de Bucuresti, 130 km SE de Sibiu, 140 km N de Ruse, 154 km NE de Craiova, 200 km V de Brăila, 202km SV de Bacău, 208km V de Galați.

Afectați încă de cutremurul din 1977, bucureștenii vor să afle când un asemenea cutremur va mai lovi Capitala. Expertul Gheorghe Mărmureanu a făcut o analiză a situației actuale și a prezis când va avea loc următorul cutremur.

ADVERTISEMENT

“Treaba este mult mai mult mai complicată, pentru că fenomenele care se întâmplă în timpul marilor cutremure sunt fenomene pur geologice, absolut geologice. 12 cutremure de suprafață s-au înregistrat de la începutul lunii în țara noastră, cele mai multe în zona seismică Vrancea”, a explicat Mărmureanu.

“Vrancea este o zonă seismică, o zonă tectonică de cu tot o altă natură decât ce este în jurul nostru. Spre exemplu, când sunt cutremure mari în Turcia nu au nicio influență asupra noastră. La fel și cu un cutremur în Grecia. Deci tectonica din Vrancea este de cu totul altă natură.

ADVERTISEMENT

În ultimul timp cutremurele au devenit sensibile pentru oameni. Sunt cu mult mai multe, pentru că, practic, în fiecare zi se întâmplă nişte rupturi pe undeva în scoaţa terestră. Eu știu că ultimul care a fost la Gorj, acum 7-8 ani a ținut aproape 4-5 zile.

Ştiu că a fost lume care li s-au dărâmat casele, case noi chiar făcute, aproape de Cărbunești. La magnitudinea acestui cutremur nu se pune problema, decât dacă cumva, construcţia este făcută prost. Acestea sunt cutremure locale şi aici nu au fost efecte ale cutremurelor din Vrancea, pentru că cutremurele vrâncene mari sunt la mare adâncime”, a completat Mărmureanu.

ADVERTISEMENT

Profesorul Mărmureanu a explicat, de multe ori în trecut, că România are șanse minime să se confrunte cu un cutremur mare în următorii ani. Cu siguranță, așa cum istoria o arată, un astfel de cutremur va lovi România cândva, însă nu în viitorul apropiat.

ADVERTISEMENT