News

Cutremur de 4 grade în România! Seismul s-a produs în Vrancea

20.09.2019 | 08:28
Cutremurul a avut loc în Vrancea. Sursa foto - facebook

Un cutremur de 4 grade pe scara Richter s-a produs în România, mai exact în zona Vrancea! Seismul a avut loc vineri, la ora 2.11, în judeţul Vrancea, la adâncimea de 129 de kilometri. Potrivit Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, oraşele cele mai apropiate de epicentrul seismului au fost Nehoiu, la 41 km, Odobeşti, 52 km, Covasna, de asemenea 52 km, Buzău, 54 km şi Râmnicu Sărat 55 km.

Cutremur de 4 grade în România!

Vă reamintim că cel mai puternic cutremur din țara noastră din anul 2019 a avut loc cu două săptămâni în urmă. Mai exact, pe 3 septembrie, un seism cu o magnitudine de 4,5 a fost înregistrat în zona Vrancea, la o adâncime de 140 de kilometri. În aceeași zonă seismică, pe 30 august a mai fost înregistrat un seism, cu o magnitudine de 4. Al doilea cel mai mare cutremur din acest an s-a produs în 9 ianuarie, în zona Vrancea, și a avut magnitudinea de 4,4.

Seismul produs vineri dimineața a urcat direct în topul lunii septembrie, fiind al treilea ca impact. Culmea, ultimul cutremur produs în România nu s-a întâmplat în Vrancea. Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat că un seism cu magnitudinea 2,3 pe scara Richter a avut loc weekend-ul trecut. Cutremurul s-a produs la ora 23.26, într-o zonă neobișnuită, mai exact în județul Arad.

Cutremur de 4 grade în România! Cutremur
Cutremurul este al treilea ca impact al lunii. Sursa foto – facebook

Un seism major ar putea fi devastator

Mai mult de atât, seismul s-a declanșat la o adâncime de numai 5 kilometri. Oamenii spun că debutul cutremurului a fost unul puternic, dar apoi mișcarea s-a liniștit repede. Majoritatea mișcărilor tectonice au magnitudinea cuprinsă între 2 și 4 grade pe scara Richter. Fizicienii susțin că astfel de cutremure sunt benefice căci, cu cât sunt mai multe la o magnitudine mică, cu atât șansele producerii unui seism major sunt mai îndepărtate.

Cu toate acestea, specialiștii nu neagă posibilitatea ca la un moment dat în România să aibă loc și un cutremur important. Tot ei au atras atenția și au precizat cu un seism de peste 7 grade ar putea fi unul cu adevărat devastator pentru România. De exemplu, în Capitală, mai multe zone ar avea de suferit și zeci de blocuri ar urma să se prăbușească.

 

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri