News

Cutremur de 4,3 grade pe scara Richter în Marea Neagră! Anunțul INCDFP

12.04.2020 | 08:50
Cutremur de 43 grade pe scara Richter in Marea Neagra Anuntul INCDFP
ADVERTISEMENT

Un nou cutremur puternic a fost detectat duminică dimineața în largul Mării Negre, la o adâncime de 48 de kilometri, potrivit informațiilor transmise de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismul s-a produs la ora locală 5:31 și a avut o magnitudine de 4,3 grade pe scara Richter, anunță specialiștii prin intermediul unui comunicat de presă.

Cutremur de 4,3 grade în Marea Neagră. Este al doilea seism de acest gen produs în 2020

Concret, mișcarea plăcilor tectonice a fost resimțită la 189 de kilometri est de Constanţa, 228 kilometri sud-vest de Sevastopol, 249 de kilometri est de Varna, 287 kilometri sud-est de Brăila şi 295 kilometri sud-est de Galaţi. Nu este pentru prima dată în 2020 când un astfel de fenomen se produce în largul Mării Negre.

ADVERTISEMENT

Un prim cutremur a avut loc pe data de 23 martie, însă magnitudinea acestuia a fost semnificativ mai mică, respectiv 2,8 grade pe scara Richter, potrivit specialiștilor din cadrul INCDFP. Seismul a avut loc la adâncimea de 5 kilometri şi la o distanţă de 147 kilometri est de Constanţa, 217 kilometri sud-est de Brăila şi 222 kilometri sud-est de Galaţi.

Este pregătită România pentru un cutremur de proporțiile celui din 1977? Răspunsul lui Raed Arafat

Chiar dacă ne aflăm în plină epidemie de coronavirus, cutremurele continuă să  se producă cu o frecvență îngrijorătoare pe teritoriul României, motiv pentru care oamenii se tem că țara noastră ar putea fi lovită foarte curând de un seism cu intensitatea celui din 4 martie 1977. Chestionat pe marginea acestui subiect, Raed Arafat nu a exclus o astfel de posibilitate, însă a dat asigurări că autoritățile se pregătesc constant pentru a face față cu bine situației.

ADVERTISEMENT

Totodată, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, i-a sfătuit pe români să își descarce aplicația DSU pentru dispozitive mobile și să se informeze în permanență cu privire la pașii ce trebuie urmați în caz de seism. Numai așa vom ști cum să ne comportăm în momentul producerii unui astfel de seism, pentru a nu ne pune sănătatea și viața în pericol.

Soluția, din punctul meu de vedere, este creșterea acțiunilor de consolidare sau chiar de demolare și reconstrucție, unde trebuie și alocarea unor fonduri suficiente și bineînțeles legislația coerentă în acest sens, să nu mai poată nimeni să blocheze acțiunile de consolidare.

ADVERTISEMENT

Altfel, o să avem, într-adevăr, în cazul unui cutremur, o problemă majoră de foarte multe clădiri prăbușite, nu numai în București, poate și în alte orașe care sunt în zonă seismică, Iași, Galați Focșani, și vom avea rezultate devastatoare.

Una este prevenirea pentru intervenție, alta este prevenirea. Prevenirea, chiar dacă este costisitoare, este cea mai bună soluție pentru a reduce riscul care nu poate fi redus 100%, dar care poate fi redus prin îmbunătățirea rezistenței clădirilor care sunt locuite, clădiri de birouri, școli.

ADVERTISEMENT

Întotdeauna noi am sfătuit oamenii să descarce aplicația DSU, e o secțiune plină de instrucțiuni și sfaturi în caz de cutremur, același lucru îl găsesc și pe site-ul campaniei nutremurlacutremur.ro și pe site-ul fiipregatit.ro.

Cel mai important lucru este controlul de sine, nu panica, să nu coboare în casa scărilor, nu cu liftul, să stea în casă sub o grindă sau să stea sub un obiect care poate să-l protejeze, o masa de exemplu. Să aștepte să treacă cutremurul.

Noi avem o caravană operată de IGSU și care în fiecare săptămână se deplasează în zone rurale, urbane. Pe lângă instruirile periodice, caravana atinge aceste aspecte și va fi modernizată, se va suplimenta un centru mobil care va avea inclusiv partea de simulare pe cutremur”, a explicat Raed Arafat.

ADVERTISEMENT