News

Cutremur de 4,8 grade pe scara Richter în Grecia! Anunţul oficial despre victime

03.08.2019 | 18:29
Cutremur de 48 grade pe scara Richter in Grecia Anuntul oficial despre victime
ADVERTISEMENT

Cutremurele au devenit o practică frecventă nu doar în țara noastră, ci și la nivelul întregii lumi. Cel mai recent seism a avut loc în cursul zilei de sâmbătă, 3 august, în Grecia, la o magnitudine de 4,8 grade pe scara Richter.

Cutremur puternic în Grecia. Anunțul oficial al autorităților

Mișcarea plăcilor tectonice s-a produs, mai exact, în largul insulei Karpathos din Marea Egee, potrivit datelor fociale furnizate de Observatorului geodinamic din Atena. Totodată, aturitățile anunță că nu s-au înregistrat victime sau pagube materiale.

ADVERTISEMENT

Epicentrul seismului produs la ora 09:51 GMT este situat la 71 de kilometri de ţărmul insulei Karphatos, la o adâncime de 12 kilometri. Trebuie spus că acest cutremur s-a produs la doar trei zile după cel cu magnitudinea de 5,2 care a lovit insula Creta, când, de asemenea, nu au fost efecte semnificative.Situată în nord-estul Mării Mediterane, pe o falie geologică foarte importantă, Grecia are parte adesea de cutremure, însă, din fericire, majoritatea  au intensitate redusă şi nu produc victime sau pagube materiale.

În urmă cu doi ani, un seism cu magnitudinea de 6,7 produs pe insula Kos din Marea Egee a provocat moartea a două persoane şi importante pagube materiale. În 1999, 143 de persoane şi-au pierdut viaţa într-un seism de 5,9 grade produs în regiunea capitalei Atena.

ADVERTISEMENT
Cutremurele au devenit din ce în ce mai frecvente în acest an. Sursa foto: digi24.ro
Cutremurele au devenit din ce în ce mai frecvente în acest an. Sursa foto: digi24.ro

Ce spun specialiștii despre un nou cutremur ca în 1977

În 2019, cutremurele se produc cu regularitate și pe teritoriul României, ceea ce face ca mulți dintre noi să ne întrebăm dacă există posibilitatea producerii unui seism precum a fost cel din 4 martie 1977. Deși nu pot oferi un răspuns concret în această privință, specialiștii vin, totuși, cu precizări importante.

Noi ne aflăm exact în epicentrul cutremurelor. Oricând putem spune că va fi un cutremur în zona Vrancei, dar când va fi unul mare, nu putem şti. Privind în spate, undeva în limita la 100 de ani a fost câte un cutremur mare. A fost în 1977, a fost şi în 1940, 1802”, a transmis Directorul Observatorului Seismologic de la Vrâncioaia, Ioan Verdeș.

ADVERTISEMENT