News

Cutremur de 5.1 în Grecia. Seismul a fost resimțit la Atena, la 115 kilometri distanță

Un cutremur notabil a fost înregistrat azi în Grecia, la 115 kilometri distanță de capitala Atena. Nu au fost raportate victime sau daune materiale.
09.10.2022 | 14:34
Cutremur de 51 in Grecia Seismul a fost resimtit la Atena la 115 kilometri distanta
Cutremur în Grecia.
ADVERTISEMENT

Potrivit autorităților elene, cutremurul cu magnitudinea 5.1 s-a produs în Golful Corint, în centrul Greciei. Nu au fost raportate pagube sau victime, conform Reuters.

Cutremur de 5.1 în Grecia, la 115 km de Atena

Inițial, autoritățile din Grecia anunțau că seismul are magnitudinea de 5.7, însă Centrul Seismologic European Mediteranean (EMSC) a revizuit valoarea seismului, în scădere.

ADVERTISEMENT

Cutremurul a fost înregistrat la 5 kilometri adâncime în golful care separă Grecia continentală de peninsula Peloponez, la 16 kilometri de orașul Itea. Seismul a avut loc pe parcursul nopții și a fost resimțit inclusiv în capitala Atena, aflată la 115 de kilometri distanță de epicentru.

La începutul lunii octombrie, un cutremur de 5.3 s-a produs în Marea Mediterană a Cretei la ora 7:04 dimineața. Epicentrul a fost localizat la 89 de kilometri de Ierapetra, la o adâncime de 10 kilometri.

ADVERTISEMENT

Mai multe zone din estul Cretei au resimțit acest cutremur, însă nu au existat daune materiale sau victime în urma seismului. De asemenea, autoritățile nu au emis alertă de tsunami în urma acestui cutremur.

Cel mai puternic cutremur înregistrat în istoria recentă a Greciei a avut loc la 7 septembrie 1956 în regiunea Dodecanez cu magnitudinea de 7.8. Deplasarea plăcilor tectonice la o adâncime de 39 km a dus la 53 de morți.

ADVERTISEMENT

În România, activitatea tectonică din acest an este intensă, existând cutremure dese, însă scăzute ca intensitate. Gheorghe Mărmureanu, director onorific al INFP, este întrebat mereu când va avea loc următorul mare cutremur, care ar putea fi comparat cu marele cutremur din 1977.

“Zona de aici e cunoscută din foarte puncte de vedere. Și exemplu, acuma vreo 7-8 ani au fost și distrugeri de case, aproape de Cărbunești. Sunt cutremure de suprafață care, așa cum se știe, ele sunt periculoase când au magnitudine peste 6 încolo, dar acesta a fost un cutremur mic, pentru că a fost de suprafaţă.

ADVERTISEMENT

Eu știu că ultimul care a fost la Gorj, acum 7-8 ani a ținut aproape 4-5 zile. Ştiu că a fost lume care li s-au dărâmat casele, case noi chiar făcute, aproape de Cărbunești. La magnitudinea acestui cutremur nu se pune problema, decât dacă cumva, construcția este făcută prost.

Acestea sunt cutremure locale şi aici nu au fost efecte ale cutremurelor din Vrancea, pentru că cutremurele vrâncene mari sunt la mare adâncime. Vrancea poate fi în pericol, mult mai târziu. Nu acum, în jur de 10-13 ani”, a explicat Gheorghe Mărmureanu, potrivit stiripesurse.ro.

ADVERTISEMENT