News

Cutremur de 5,7 grade în Filipine. Seismul a produs panică printre oameni

04.05.2019 | 13:15
Cutremur de 57 grade in Filipine Seismul a produs panica printre oameni

Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 pe scara Richter s-a produs în Filipine. Seismul a avut loc la o adâncime de 40 de kilometri. Cutremurul produs la ora locală 09:05 minute s-a înregistrat la 242 de kilometri de capitala Manila, care are o populație de 10.400.000 de locuitori și 111 kilometri sud de Calapan.

Cutremur puternic în Filipine, după cel din luna aprilie în care au murit 8 oameni

Nu există informații despre pagube materiale sau victime deocamdată. Filipine se află în Cercul de Foc al Pacificului, zonă extrem de activă din punct de vedere seismic. Pe 23 aprilie 2019, filipinezii au trăit un alt cutremur puternic, cu magnitudinea de 6,1 grade pe scara Richter, care a produs, din nefericire opt decese.

Zona seismică denumită Cercul de foc sau Inelul de foc al Pacificului este plină de vulcani activi, cei mai mulți subacvatici sau pe insule izolate de oameni și falii care se ciocnesc frecvent. Acolo se concentrează 62% din totalitatea vulcanilor activi de pe planetă. Inelul de foc se întinde de la Asia la Americi, de-a lungul Oceanului Pacific.

Cutremur în Filipine
Seismul din Filipine a avut magnitudinea de 5,7 pe Richter

Cercul de foc al Pacificului, plin de vulcani activi

Printre vulcanii care cauzează cutremure majore se numără Muntele Asama, Bromo, Tambora și Perbuaton. Aceștia sunt considerați de către geologi drept cei mai periculoși vulcani din lume. În cercul de foc se înscriu insulele Filipine, Insula Noua Guinee, Insulele Kurile, Insulele Mariane și Insula Zuzu, printre altele.

Linia arcului de cerc se continuă pe coasta de vest a Pacificului și cuprinde cele trei Americi: de sud, centrală și de nord. Specialiștii le recomandă cetățenilor să își păstreze calmul în timpul producerii unui cutremur, să nu fugă din case pe scări și să se refugieze sub cei mai rezistenți piloni ai casei.

Multe decese în timpul cutremurului sunt cauzate de panica produsă în momentul mișcării seismice. De cele mai multe ori, oamenii, disperați, inconștienți, riscă să fie loviți în cap de obiectele mișcătoare din casă, de pe scara blocului sau de alte obiecte de pe stradă. Atunci când ne aflăm pe stradă este indicat să ne îndepărtăm de clădirile înalte, de panouri și de copaci sau stâlpi.