News

Cutremur de 5,8 grade! Seismul s-a produs la o adâncime de doar 10 kilometri, în Oceanul Indian

03.07.2019 | 17:17
Cutremur de 5,8 grade! Seismul s-a produs la o adâncime de doar 10 kilometri, în Oceanul Indian
Cutremur de 5,8 grade în Oceanul Indian

Cutremurele continuă să-și facă simțită pezența, nu doar pe teritoriul țării noastre, ci și la nivelul întregii lumi. Cel mai recent sesism s-a produs în cursul zilei de 3 iulie, 2019, în Oceanul Indian.

Cutremur de 5,8 grade în Oceanul Indian

Mai concret, este vorba despre Dorsala Carlsberg, situată în partea de vest a Oceanului Indian. În ceea ce privește magnitudinea, potrivit datelor oficiale, aceasta a atins pragul de 5,8 grade pe scara Richter. Mișcarea plăcilor tectonice s-a produs la adâncimea de 10 km.

Nu este singurul seism de proporții semnificative produs în regiunea respectivă, în anul 2019. Pe 29 aprilie, un cutremur cu mecanism de decrosare s-a produs în extremitatea nordică a Dorsalei Carlsberg,  zona de tranziție spre fractura Owen. Acesta a avut magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richter, conform datelor furnizate de specialiști.

Oceanul Indian se cutremură din nou
Oceanul Indian se cutremură din nou

România ar putea avea parte de un nou cutremur ca în 4 martie 1977

În ceea ce privește România, întrebarea care stă pe buzele tuturor este legată de șansele ca țara noastră să aibă parte de un nou cutremur precum cel din 1977. Chiar dacă nu pot oferi un răspuns concret, specialiștii fac, totuși, precizări importante.

Noi ne aflăm exact în epicentrul cutremurelor. Oricând putem spune că va fi un cutremur în zona Vrancei, dar când va fi unul mare, nu putem şti. Privind în spate, undeva în limita la 100 de ani a fost câte un cutremur mare. A fost în 1977, a fost şi în 1940, 1802″ , a transmis Directorul Observatorului Seismologic de la Vrâncioaia, Ioan Verdeș.

Totodată, Gheorghe Mărmureanu,  directorul onorific al INFP a precizat că este imposibil de prezis un cutremur mare în România, însă datele sunt analizate în permanență. „Între un cutremur de suprafaţă cum a fost în 4 martie şi unul adânc se adună 100 de ani între ele. Ar trebui sa fie prin 2040 un cutremur. Ar trebui, dar asta nu înseamnă că aşa va fi. Nu putem discuta nici de matematică, nici de fizică aici. Mecanismele interne ale Pământului nu le ştim” , a explicat profesorul Mărmureanu.

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri