News

Cutremur de 6,1 grade pe Richter, în India! Ce arată datele seismologilor

24.04.2019 | 09:18
Cutremur de 61 grade pe Richter in India Ce arata datele seismologilor

India s-a cutremurat! Miercuri, un cutremur cu magnitudinea de 6,1 grade pe scara Richter s-a produs în regiunea Assam din nord-estul Indiei, după cum au anunțat reprezentanții Institutului american de Geofizică (USGS), relatează Reuters. Epicentrul seismului a fost la aproximativ 114 kilometri de orașul Dibrugarh, la o adâncime de nouă kilometri.

Cutremurul din India a atins 6,1 grade Richter

Cutremurul s-a produs miercuri în jurul orei locale 1:45 (23:15, miercuri, ora României) și a fost resimțit puternic și în Tibet. Regiunea Assam, situată în apropierea râului Brahmaputra, aproape de granița cu China, este foarte populată.

În regiunea Assam se disting patru tipuri de relief. La nord, lângă granița cu Tibetul, se ridică Munții Himalaya, până la altitudini de aproape 6000 m. La sud, se întinde câmpia din valea Brahmaputrei, pe o lungime de 680 km.

Cutremur India
Cutremurul din India a atins 6,1 grade Richter

Regiunea Assam are patru tipuri de relief

Inundată adeseori în perioada musonilor, ea este delimitată la sud de Podișul Shilong și de prelungirile munților care se ridică în partea vestică a statului Myanmar. Pe o suprafață relativ redusă, se învecinează munți înalți, văi fluviale și zone colinare.

Și România s-a cutremurat, marți. Un seism cu magnitudinea 3,5 pe scara Richter s-a produs marți dimineața, în judeţul Buzău. Seismul s-a produs la o adâncime de 122 de kilometri, în apropierea oraşelor Nehoiu (28 km), Covasna (50 km), Buzău (51 km), Mizil (55 km), Întorsura Buzăului (57 km),  potrivit Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Specialiștii spun că în 2019 există riscul producerii unui număr mai mare de cutremure în comparație cu 2018. “Această relație este puternică și ne arată că am putea avea o creștere a numărului de cutremure majore anul viitor (n.r.: 2019)”, au spus profesorii Roger Bilham de la University of Colorado in Boulder și Rebecca Bendick de la University of Montana in Missoula, potrivit The Guardian.