News

Cutremur de 8.1 în Noua Zeelandă. Autoritățile au emis o nouă alertă de tsunami

04.03.2021 | 23:41
Cutremur de 81 in Noua Zeelanda Autoritatile au emis o noua alerta de tsunami
ADVERTISEMENT

Un cutremur cu magnitudinea 7.3 pe scara Richter s-a produs în urmă cu puține minute în Noua Zeelandă, declanșând o alarmă pentru tsunami.

UPDATE / Noua Zeelandă a fost lovită de un nou cutremur de 8.1 pe scara Richter. Acesta a fost al treilea cutremur în doar 24 de ore în zonă, după un cutremur de 7.4 și cel de 7.3 de la amiază.

ADVERTISEMENT

Cutremurul a lovit coasta de nord a Noii Zeelande la ora locală 2.27 și a avut epicentrul la 85 de kilometri la est de Te Aroroa, la o distanță de 412 kilometri la est de Auckland.

Cutremurul s-a produs la adâncimea la 94 de kilometri. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului din Noua Zeelandă a catalogat cutremurul drept „sever”.

ADVERTISEMENT

Cutremur foarte puternic în Noua Zeelandă, de 7.3

Mai mult, a fost emisă o alertă de tsunami, cu toate că nu există date concrete că un tsunami s-ar putea produce în urma acestui cutremur.

În acest sens, oamenii care trăiesc pe coasta Noii Zeelande sunt sfătuiți să evacueze zona de urgență și să se urce la mare înălțime în așteptarea potențialului tsunami distrugător.

ADVERTISEMENT

Noua Zeelandă este obișnutiă cu seismele puternice, fiind lovită anual de aproximativ 15.000 de cutremure, dintre care sunt resimțite cel puțin 250. Cel mai mare cutremur din Noua Zeelandă s-a produs în 1855 și a atins 8.2 pe scara Richter.

În istoria recentă, cel mai important cutremur a fost cel din 2016, din Kaikoura, care a atins 7.8. Cutremurul s-a produs la două minute după miezul nopții în 14 noiembrie 2016 și a fost considerat unul dintre cele mai complexe cutremure din istoria recentă a omenirii.

ADVERTISEMENT

În 2011, 185 de oameni au murit după ce un cutremur de 6.3 a lovit orașul Christchurch. Noua Zeelandă investește aproximativ 6 miliarde de dolari în fiecare an în asigurări pentru cutremure.

ADVERTISEMENT
Tags: