News

Cutremur de 7,5 pe Richter în Peru. 10 răniți și mai multe locuințe distruse. Seismul a fost resimțit în Ecuador și Columbia. Update

Un cutremur cu magnitudinea de 7,5 pe Richter a zguduit duminică nordul Republicii Peru. Potrivit bilanțului provizoriu, zece persoane au fost rănite și mai multe clădiri au fost distruse total sau parțial.
28.11.2021 | 18:33
Cutremur de 75 pe Richter in Peru 10 raniti si mai multe locuinte distruse Seismul a fost resimtit in Ecuador si Columbia Update
Seismul s-a produs la peste 100 de kilometri adâncime Foto: USGS
ADVERTISEMENT
28-11-2021
16:33

Numărul răniților din Peru a ajuns la 10. Mai multe locuințe au fost distruse

Potrivit celui mai recent raport al autorităților peruane, puternicul cutremur care a avut loc în regiunea Amazonas a făcut până acum 10 răniți, 175 de persoane păgubite și 405 afectate, precum și 11 locuințe distruse, alte 28 nelocuibile și 71 avariate, a informat directorul de pregătire al Institutului Național de Apărare Civilă (Indeci), Miguel Yamasaki.

În plus, el a adăugat că există două unități sanitare care sunt afectate, precum și 5 temple. La fel, în jur de un kilometru de drum avariat pe diverse tronsoane.

Acest ultim raport corespunde orei locale 10.00.

Yamasaki a mai menționat că Ministerul Transporturilor, prin companiile sale concesionare, efectuează lucrări de curățare a drumurilor și mobilizare a utilajelor în locurile în care s-au produs alunecări de teren, căderi de pietre sau pierderea platformei asfaltice.

Yamasaki a spus că nu există decese raportate.

Magnitudinea anunțată inițial de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC) a fost  de 7,3, dar aceasta a fost revizuită la 7,5 de Institutul de Geofizică din Statele Unite (USGS).

Cutremur de 7,5 pe Richter în statul sudamerican Peru. Nu a fost emisă alertă de tsunami. Seismul a fost resimțit în Ecuador și Columbia

Specialiştii de la sistemul de avertizare pentru tsunami din Statele Unite ale Americii au precizat că nu a fost emisă o alertă de tsunami după acest cutremur de pământ.

ADVERTISEMENT

Seismul a avut epicentrul la circa 40 de kilometri nord de oraşul de coastă Barranca şi s-a produs la o adâncime de peste 100 de kilometri, a precizat USGS.

Pentru moment nu au fost raportate persoane rănite şi nici pagube materiale în urma seismului, care a fost resimţit până în capitala Lima și în statele Ecuador și Columbia.

ADVERTISEMENT

EMSC a precizat într-un mesaj pe Twitter că seismul s-a produs într-o regiune foarte puţin populată din pădurea amazoniană.

Potrivit Centrului Seismologic Național (Centro Sismológico Nacional), acesta este al doilea cutremur care s-a produs în Peru duminică. Primul a avut loc la ora locală 01.32 și a avut o magnitudine de 5,2 pe Richter.

ADVERTISEMENT

Biserică patrimoniu istoric, prăbușită ca urmare a seismului

Cunoscutul turn al Bisericii din districtul La Jalca Grande, din provincia Chachapoyas, regiunea Amazonului, construit în secolul al XVI-lea și considerat Patrimoniu Istoric al Peruului, s-a prăbușit în urma cutremurului cu magnitudinea 7,5, scrie agenția de presă Andina.

Biserica de piatră din La Jalca Grande este cel mai vechi templu catolic din Amazon.

Incinta religioasă, a cărei construcție a început în 1538, este o „fuziune arhitecturală între tehnicile spaniole și cele indigene”, menționează diverse informații turistice.

ADVERTISEMENT

Primarul Walter Culqui a estimat că cutremurul afectat districtul în proporție de 60% și a adăugat că sunt trei răniți ușor care au fost tratați la Centrul de Sănătate.

În același timp, Culqui a cerut sprijin cu utilaje grele pentru îndepărtarea resturilor.

Cutremurul a provocat pagube în trei districte din regiunea Amazonas

Mișcarea seismică cu magnitudinea de 7,5, cu un epicentru situat la 98 de kilometri est de districtul Santa María de Nieva, provincia Condorcanqui, regiunea Amazonas, a provocat pagube districtelor Valera, San Jerónimo și Leimebamba, situate în provinciile Bongará și, respectiv, Chachapoyas, a raportat Institutul Național de Apărare Civilă (Indeci).

În acest sens, Direcția Descentralizată a Indeci din regiunea respectivă a raportat că, până în prezent, se știe că acest eveniment a provocat pagube unui număr încă nedeterminat de locuințe din jurisdicțiile menționate anterior.

Cu toate acestea, autoritățile competente continuă să efectueze Evaluarea daunelor și Analiza nevoilor.

Indeci, prin Centrul Național de Operațiuni de Urgență (COEN), coordonează cu autoritățile regionale și locale, monitorizează situația și îndeamnă să își mențină active Centrele de Operațiuni de Urgență.

ADVERTISEMENT
Tags: