News

Cutremur de magnitudine peste 5 în Marea Mediterană. Seismul, produs la sud de Grecia, în apropiere de Creta

Un cutremur de magnitudine peste 5 s-a produs marți seară în Marea Mediterană. Seismul a fost consemnat la sud de Grecia, în apropiere de Creta.
14.03.2023 | 19:57
Cutremur de magnitudine peste 5 in Marea Mediterana Seismul produs la sud de Grecia in apropiere de Creta
Cutremur peste 5 magnitudine în Marea Mediterană. Sursa foto: volcanodiscovery.com / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cutremur semnificativ produs marți seara în zona Mării Mediterane. Conform datelor Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) dar și a altor instituții abilitate, seismul a avut magnitudinea peste 5.

Cutremur peste 5 magnitudine în Marea Mediterană, la sud de Grecia, în apropiere de Creta

Serviciul seismologic din România anunță că mișcarea telurică a avut loc la ora 18:36:08 (ora locală a României), în Central Mediteranean Sea (zona centrală a Mării Mediterane). Cutremurul a fost unul semnificativ, cu magnitudinea 5.5, consemnat la adâncimea de 50 km.

ADVERTISEMENT

Cei de la EMSC (Centrul Seismologic Euro-Mediteranean) anunță că seismul din această seară a avut o magnitudine de 5.4 pe Richter. Conform acestei instituții, adâncimea cutremurului de marți ar fi de 10 km.

Magnitudinea seismului a fost raportată la 5.2 de către Observatorul Național din Atena (NOA). Aceasta este principala agenție națională care monitorizează activitatea seismică din Grecia.

ADVERTISEMENT

Grecii spun că acest cutremur a avut loc la o adâncime de 14 km. În orele următoare, magnitudinea exactă, epicentrul și adâncimea cutremurului ar putea fi revizuite, notează cei de la Volcano Discovery.

Potrivit sursei citate, acest cutremurul nu ar fi trebuit să provoace pagube importante în apropierea sa. Cu toate acestea, seismul a fost resimțit de mulți oameni ca o vibrație ușoară în zona epicentrului.

ADVERTISEMENT

Cutremur important raportat și în Turcia

Tot marți, la ora 16:49:52 (ora locală a României), un cutremur cu magnitudinea 5.0 a avut loc în Turcia, conform INFP. Seismul s-a produs la adâncimea de 2 km, în apropierea următoarelor oraşe: 43 km E de Kahramanmaras, 55 km S de Elbistan, 74 km N de Gaziantep, 78 km V de Adiyaman, 87 km NV de Nizip.

Tot în Turcia, un alt seism cu magnitudinea 4.7 a avut loc, luni dimineață, la adâncimea de 5 km. Cutremurul a fost înregistrat la ora 09:47, potrivit datelor Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

ADVERTISEMENT

Turcia, stat care se confruntă cu o tragedie de proporții după cele două cutremure de 7.8 și 7.8 din 6 februarie, trece prin clipe terifiante. În ultimele zile, mai multe seisme cu magnitudine cuprinse între 4.5 și 5 au avut loc în această țară. În urma cutremurelor de luna trecută, peste 55.000 de persoane au fost ucise și peste 130.000 au fost rănite.

ADVERTISEMENT
Tags: