News

Cutremur de peste 4 grade în Vrancea, sâmbătă seara. Ce arată datele INFP

18.05.2019 | 22:49
Cutremur de peste 4 grade in Vrancea sambata seara Ce arata datele INFP

Un cutremur cu magnitudine iniţială estimată la 4,1 grade pe scara Richter s-a produs sâmbătă seara în zona seismică Vrancea, conform datelor transmise de Institutul  Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Este cel mai important seism din ultima perioadă, produs în ţara noastră.

Cutremur de peste 4 grade, produs în seara zilei de 18 mai

Seismul a avut loc la o adâncime de 114 kilometri, conform INFP, iar intensitatea a fost de 2. Cutremurul a fost resimţit în apropierea oraşelor Nehoiu (45 km), Odobeşti (49 km), Covasna (53 km), Râmnicu Sărat (55 km), Panciu (56 km).Reamintim că în urmă cu o săptămână s-a produs un seism cu magnitudinea de 3,4 grade pe scara Richer, tot în zona Vrancea.

“În urmă cu puţin timp, în zona seismică Vrancea s-a produs un #CUTREMUR cu magnitudinea de 4.2 pe scara Richter, la adâncimea de 120 km. Până în acest moment, nu s-au înregistrat apeluri sau alte informaţii privind posibile pagube”, a anunţat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), pe Facebook.

Gheorghe Mărmureanu, unul dintre specialiştii INFP care au vorbit despre un cutremur mare foto: b1.ro

Ce spun specialiştii INFP despre cutremurul de sâmbătă seara

Vrancea este o zonă cu puternică activitate seismică, iar cutremurele de mică intensitate sunt frecvente aici. Cu toate acestea, se mai pot produce şi cutremure cu efecte devastatoare, precum cel din 1977. “Este un cutremur mai mare decât ce ne-am obişnuit, dar nu este unul să producp probleme deosebite. Este unul specific zonei. Nu e probabil să apară replici, dar dacă sunt, acestea vor fi mici. Urmează să vedem dacă s-a simţit sau nu din mesajele pe care le vom primi”, a spus Mihai Diaconescu, de la INFP, la Romînia TV, legat de aceste seism.

În urmă cu ceva timp, Gheorghe Mărmureanu, director onorific la INFP, spunea că va urma un cutremur mare în ţara noastră, însă nu se poate spune exact când se va produce. „Cutremurul va fi adânc şi acesta va fi norocul României. Cu cât e mai adânc, cu atât energia se disipă pe o suprafaţă mai mare. Va fi o suprafaţă foarte mare, de la Moscova la Cairo. Pe toată Europa, aş spune”, a declarat Mărmureanu.

Tags: