News

Cutremur de suprafață în România. Ce magnitudine a avut seismul de duminică

09.05.2021 | 10:47
Cutremur de suprafata in Romania Ce magnitudine a avut seismul de duminica
ADVERTISEMENT

Un nou cutremur, de această dată unul de suprafață, cu magnitudinea de 2.9, a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică în România, la ora 3:15.

Seismul s-a produs la Buzău, în Zona Seismică Vrancea, informează Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

ADVERTISEMENT

Mișcarea telurică s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 53 km est de Braşov, 72 km nord de Ploieşti, 120 km sud-vest de Bacău şi 128 km nord de Bucureşti.

Cutremur de suprafață raportat duminică în România

Potrivit INFP, seismul a avut loc la o adâncime de 7 de kilometri în apropierea orașelor Braşov (57 km Est), Ploieşti (63 km Nord), Bucureşti (117 km Nord) și Ruse (182 km Nord).

ADVERTISEMENT

De la începutul lunii mai, în țara noastră s-au produs 4 seisme cu magnitudini între 2,2 şi 3, iar de la începutul anului, în România au avut loc 109 cutremure cuprinse între 2 şi 4,5 pe Richter, cele mai multe în zona seismică Vrancea.

Cel mai important cutremur din 2021 s-a produs pe 9 aprilie. Cu magnitudinea de 4.5 pe Richter, acesta a avut loc în zona seismică Vrancea, fiind printre cele mai severe din ultimele luni.

ADVERTISEMENT

În 2021, cel mai puternic seism s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe Richter. Cutremurul de atunci a fost resimţit şi la Bucureşti.

Ar trebui să ne îngrijoreze cutremurele de mică intensitate?

În ultimele luni, în ciuda faptului că România raportează un număr tot mai mare de cutremure, majoritatea de mică intensitate, specialiștii ne liniștesc și spun că acestea nu trebuie să ne îngrijoreze.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește un cutremur devastator, până în 2040 nu sunt șanse mari ca acesta să lovească țara noastră, mai spun fizicienii.

”Aceste cutremure de suprafață, din zona Vrancea nu sunt deloc periculoase. Oricum am mai declarat că nu ne putem aștepta la un cutremur mare în România până în 2040. Vor fi multe cutremure din acestea mici, am mai avut acum câteva săptămâni și o să mai avem.

Nu au nici o relevanță, deoarece cutremurele vrâncene sunt periculoase când au 7- 8 grade pe scara Richter”, a explicat Gheorghe Mărmureanu, fostul director al Institutului de Fizică a Pământului.

ADVERTISEMENT
Tags: