News

Cutremur de suprafață în zona seismică Vrancea. Ce magnitudine a avut și la ce adâncime s-a produs

28.06.2019 | 08:45
Cutremur de suprafata in zona seismica Vrancea Ce magnitudine a avut si la ce adancime sa produs

Un cutremur cu magnitudinea de 2,3 grade s-a produs în zona seismică Vrancea. A fost unul de suprafață, la o adâncime de doar 11 kilometri. Seismul s-a produs la ora locală 6 și 59 de minute. Mișcarea tectonică s-a înregistrat în județul Buzău, transmite Institutul Național pentru Fizica Pământului.

Cutremur în zona Vrancea, în această dimineață

Cele mai aproape localități de locul unde s-a produs seismul sunt Făurei, la 17 kilometri, Râmnicu Sărat, la 24 de kilometri, Ianca, la 30 de kilometri, Pogoanele, la 43 de kilometri și Focșani, la 45 de kilometri. Zona Vrancea este una dintre cele mai active din punct de vedere seismic, aici înregistrându-se cutremure aproape în fiecare zi.

Cel mai însemnat cutremur din ultima vreme a avut magnitudinea de 4,4 grade pe scara Richter, tot în zona Vrancea, și s-a produs la data de 9 ianuarie 2019. Activitatea seismică este în atenția fizicienilor și a experților în cutremure. Mulți dintre aceștia susțin faptul că dacă pământul descarcă energie prin mișcările tectonice, se reduc șansele producerii unui cutremur precum cel din 1977.

Zilnic au loc seisme în județul Vrancea. Cel mai mare din acest an s-a produs pe 9 ianuarie și a avut 4,4 grade. Sursa foto: wowbiz.ro

Când vine marele cutremur. Ce spune Gheorghe Mărmureanu

Asta nu exclude, însă, posibilitatea ca un mare cutremur să poată avea loc oricând în țara noastră. Profesorul Gheorghe Mărmureanu spune că cutremurele vrâncene au o particularitate aparte și că nimeni nu poate prezice când și mai ales la ce magnitudine se vor produce acestea: „Cutremurul va fi adânc şi acesta va fi norocul României. Cu cât e mai adânc, cu atât energia se disipă pe o suprafaţă mai mare”.

„Va fi o suprafaţă foarte mare, de la Moscova la Cairo. Pe toată Europa, aş spune. Eu sunt optimist, acesta este cuvântul. Adâncimea va fi de 150-170 de km. Şansele sunt foarte mari să fie după 2040 – 2041. Sunt calcule de peste trei secole şi care văd că se satisfac. Văd că până acum nu am greşit deloc”, a declarat anul trecut Gheorghe Mărmureanu, scrie evz.ro.