News

CUTREMUR devastator în Bucureşti. RAED ARAFAT: Măsuri şi scenariu

 Cutremurele din ultima vreme i-au speriat pe români şi i-au făcut să se întrebe ce se va întâmpla în cazul unui seism devastator. Mulţi oameni nu ştiu ce să facă, se panichează şi...
02.04.2015 | 18:18
CUTREMUR devastator in Bucuresti RAED ARAFAT Masuri si scenariu
ADVERTISEMENT

 Cutremurele din ultima vreme i-au speriat pe români şi i-au făcut să se întrebe ce se va întâmpla în cazul unui seism devastator. Mulţi oameni nu ştiu ce să facă, se panichează şi orice greşeală aparent minoră îi poate ucide. Invitat la DC News Live, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, medicul Raed Arafat, a vorbit despre cutremurul major de care se tem românii.

Ce trebuie să facem în caz de cutremur

“Am pornit o campanie cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă care se numeşte “Nu tremur la cutremur”. Este o campanie de educare a populaţiei. Îi sfătuitesc pe oameni să intre pe site-ul www.nutremurlacutremur.ro pentru a vedea ce trebuie să facă în caz de cutremur. În primul rând, nu trebuie să te panichezi. Panica ucide. Dacă nu gândeşti şi automat deschizi uşa şi cobori în casa scărilor… deja riscul este foarte mare. Sfatul este să rămâi în apartament şi să te protejezi aşezându-te sub o masă sau sub o uşă, sub grinda de rezistenţă. De asemenea, trebuie să ai obiectele bine fixate de perete. De exemplu, deasupra patului în care dormi nu trebuie să existe un tablou care poate să îţi cadă în cap în caz de cutremur. Rafturile trebuie fixate foarte bine de perete. Sunt aspecte pe care le găsiţi şi pe site”, a spus medicul Raed Arafat la DC News Live.

ADVERTISEMENT

Scenariu în caz de cutremur

Raed Arafat a vorbit şi despre capacitatea de reacţie a României în cazul unui seism major.

“Omul de rând trebuie să înţeleagă un aspect: urgenţele de zi cu zi şi accidentele colectivele sunt exemple de situaţii în care un sistem cum este al nostru poate să reacţioneze cu o forţă foarte mare, cu o forţă chiar mai mare reacţionăm dacă este – Doamne fereşte – un cutremur. Cutremurul poate să producă pagube care să-l caracterizeze drept un dezastru. Ce înseamnă asta? Dezastru înseamnă că resursele mele sunt depăşite. Din păcate, toate ţările care se confruntă cu astfel de situaţii pot ajunge în minutul în care să fie depăşite de situaţie… măcar pentru câteva ore până ce ajunge şi ajutorul internaţional. În România, în acest moment, noi ne pregătim pentru a reacţiona cât mai bine în primele ore după cutremur. Nu se poate vedea o reacţie foarte mare în primele minute. Cu siguranţă vom avea echipaje de intervenţie care vor ieşi în primele minute, cu certitudine vor fi maşini de pompieri care vor ieşi în primele minute chiar din zonele calamitate, dar este foarte probabil ca în primă fază să nu fie suficiente. Trebuie să fie înţeles un lucru: responsabilităţile se impart. Populaţia are o responsabilitate în modul în care acţionează. Statul are o responsabilitate în modul care se pregăteşte şi reacţionează. Trebuie să se lucreze în echipă – mass-media, populaţia şi cu forţele statului să coopereze într-un mod care să aibă un singur scop: să ieşim din situaţia de dezastru în care putem intra”, a declarat Raed Arafat.

După cutremur nu este recomandat să foloseşte telefonul mobil şi nici maşina personală

“Nu este interzisă urcarea în maşină şi plecarea în trafic după cutremur, dar oamenii trebuie pregătiţi. Încercăm să-i convingem pe oameni că nu este bine să pună mâna pe telefonul mobil după cutremur pentru că blochează absolut totul. Din această cauză, România are sisteme de comunicaţii alternative sistemului de telefonie mobilă. Noi nu putem să ne bazăm pe telefonul mobil în caz de cutremur. Sunt lecţii învăţate. Cutremurul de acum trei sau patru ani din Bucureşti a blocat telefonia mobilă aproape timp de două ore pentru că oamenii se sunau între ei.”

ADVERTISEMENT

“În cazul unui cutremur major în Capitală, cea mai mare greşeală este să credem că Bucureştiul este cel care va rezolva problema. Este cert că Bucureştiul va fi prima linie de intervenţie, dar România este cea care va interveni în Bucureşti. Aici vorbim despre planurile de mobilizare”, a conchis Raed Arafat.

VEZI VIDEO AICI

Sursă: www.dcnews.ro