News

Cutremur devastator în Iran. Cinci morți și 19 răniți în urma seismului de 6,1 grade

Din cauza unui cutremur înregistrat sâmbătă în sudul Iranului, cel puțin cinci persoane și-au pierdut viața, în timp ce autoritățile au mai raportat 19 răniți.
02.07.2022 | 09:38
Cutremur devastator in Iran Cinci morti si 19 raniti in urma seismului de 61 grade
Cutremur puternic în Iran. Autoritățile se tem că bilanțul negru va fi și mai mare. Foto: rawpixel.com
ADVERTISEMENT

Potrivit Reuters, cutremurul a fost înregistrat într-o zonă situată la 100 de kilometri sud-vest de portul Bandar Abbas. Institutul Seismologic al Statelor Unite (USGS) a transmis că seismul s-a produs la o adâncime de zece km.

Cutremur de 6,3 grade în Iran

În același context, agenţia de presă IRNA a anunţat că au urmat alte două cutremure. Primul a avut magnitudinea mai mare (6,3), iar al doilea a fost de 6,1 grade pe scara Richter.

ADVERTISEMENT

Ulterior, seismografele au înregistrat mai mult de 12 replici. Conform informaţiile transmise de jurnaliștii televiziunii de stat seismul a afectat mai ales provincia de coastă Hormozgan.

Ultimul bilanț al autorităților arată că cel puţin 19 persoane au fost rănite din cauza cutremurelor, inclusiv în satul Sayeh Khosh din provincia Hormozgan.

ADVERTISEMENT

În această zonă, cinci cadavre au fost recuperate de sub dărâmături și 12 persoane au fost intenate de urgență în spital. Despre Iran, seismologii știu că reprezintă o zonă cu activitate seismică puternică, având în vedere situarea la intersecţia mai multor plăci tectonice.

Cel mai devastator cutremur din această țară a avut magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter şi s-a produs în 1990. Din nefericire, la acea vreme, 40.000 de persoane din nordul Iranului au murit din cauza seismului.

ADVERTISEMENT

Seism devastator și în Afganistan

Altfel, amintim că în urmă cu nouă zile, în sud-estul Afganistanului a fost raportat un cutremur de 5,9 grade. Cel puţin 1.000 de persoane au murit din cauza acestui seism.

Bilanțul negru putea fi mai mic, dar eforturile salvatorilor au fost îngreunate de lipsa resurselor. În plus, terenul accidentat şi ploile abundente au îngreunat și mai mult misiunea acestora.

ADVERTISEMENT

Cutremurul s-a produs la primele ore ale zilei, într-o regiune rurală săracă şi greu accesibilă, situată la graniţa cu Pakistanul. Afganistanul este lovit de o criză economică şi umanitară, astfel că acest cutremur a fost o adevărată provocare pentru talibanii aflaţi la putere de la jumătatea lunii august 2021.

Mai trebuie spus că, dintre seismele înregistrate în Afganistan în ultimii 20 de ani, cel de 5,9 grade a provocat cele mai multe decese. Pe lângă cele 1.000 de persoane care şi-au pierdut viaţa, alte 1.500 au fost rănite în cea mai afectată provincie, Paktika.

La acea vreme, autorităţilor care se temeau că bilanţul se va agrava, având în vedere că mulţi oameni erau prinși sub dărâmăturile caselor prăbuşite.

ADVERTISEMENT