Cutremur devastator in Nepal: Un alpinist român e inca blocat pe munte, starea lui se agravează

Cutremurul devastator care a lovit sambata Nepalul a produs o avalansa uriasa in Muntii Himalaya, astfel ca 4 alpinisti romani au fost surprinsi de urgia zapezii. Insa unul dintre ei nu a reusit sa...
29.04.2015 | 21:21
Cutremur devastator in Nepal Un alpinist roman e inca blocat pe munte starea lui se agraveaza
ADVERTISEMENT

Cutremurul devastator care a lovit sambata Nepalul a produs o avalansa uriasa in Muntii Himalaya, astfel ca 4 alpinisti romani au fost surprinsi de urgia zapezii. Insa unul dintre ei nu a reusit sa plece de acolo nici pana acum. E vorba de Zsolt Torok, originar din Arad, care este inca blocat in tabara de baza, informeaza Hungary Today. Se pare ca starea lui incepe sa se deterioreze, avand in vedere ca a mai ramas doar cu hainele de pe el.

Colegul sau de expeditie, traker-ul Marius Iliescu din Ploiesti, care a plecat din Nepal inaintea producerii avalansei, a explicat care este situatia lui.

ADVERTISEMENT

“Este inca in tabara de baza din Everest, doar cu hainele de pe el, toate lucrurile fiind distruse si imprastiate pe o suprafara imensa. Unul din bocancii de altitudine l-a gasit la 500 m. Nici un serpas nu mai vrea sa urce, asa ca orice tentativa de ascensiune este blocata. Are picioarele afectate de perioada cat a stat in Camp1 si nu se poate deplasa pe jos pana in Lukla. Incearca sa beneficieze de asigurare, pentru a fi transportat cu elicopterul in Kathmandu. Preturile la zborul cu avionul din Lukla au atins valori exorbitante. Sa fim in continuare alaturi de el macar cu gandurile bune!”, a transmis, marti, pe Facebook Marius Iliescu.

Ulterior, miercuri, el a mentionat ca situatia este in continuare critica pentru Zsolt.

A asteptat toata ziua un elicopter care sa-l recupereze de acolo dar nu a reusit sa plece. Organizatorul Daniel Mazur nu s-a mai ocupat de evacuare, operatorul de zbor agreat are elicopterul defect, agentul de asigurari austriac face eforturi mari pentru a gasi o solutie in rezolvarea evacuarii lui si a altor alpinisti. Iar Zsolt este deosebit de afectat de situatia in care se afla. Si, deocamdata, a venit iarasi noaptea…”, a mentionat alpinistul roman.

ADVERTISEMENT

Spre deosebire de Zsolt, alpinistul Justin Ionescu a reusit sa plece, marti, din tabara de baza a Everestului, de pe partea sudica a muntelui, dupa cum a marturisit pe contul sau de Facebook.

Alex Gavan, care se afla pe un munte din apropiere, si Teofil Vlad, situat pe partea nordica a Everestului, au fost evacuati in siguranta si acum ii ajuta pe alti oameni afectati de dezastrele naturale din Nepal.

ADVERTISEMENT

Sursă: www.ziare.com

 

Tags: