News

Cutremur în Afganistan. Nou bilanț: 1.000 de morți și 1.500 de răniți. Seismul, resimțit puternic și în Pakistan. Update

Sute de morți după ce un puternic cutremur a lovit Afganistanul. Numărul morților ar putea crește după ce seismul a lovit părți îndepărtate din estul Afganistanului și din Pakistanul vecin.
22.06.2022 | 11:02
Cutremur in Afganistan Nou bilant 1000 de morti si 1500 de raniti Seismul resimtit puternic si in Pakistan Update
Un seism puternic a făcut sute de victime în Afganistan Foto: Agenția de știri a guvernului afgan via BBC
ADVERTISEMENT
22-06-2022
15:35

Eforturile de salvare îngreunate de vânt și ploi abundente

Operațiunile de căutare și salvare sunt în curs de desfășurare în provinciile Paktika și Khost din Afganistan, după cutremurul care a avut loc miercuri dimineața, a declarat agenția Națiunilor Unite de răspuns la situații de urgență, dar acestea sunt împiedicate de vânt și ploi abundente, urmând ca numărul victimelor să crească.

Agenția, Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare, a declarat într-un raport că elicopterele nu au putut ateriza și că unele familii ale căror case au fost distruse trăiesc în aer liber, expuse la frig.

Ministerul Apărării din Afganistan a trimis cinci elicoptere și 45 de ambulanțe în provincie. Zeci de răniți au fost transportați la spitalele locale.

Echipele umanitare de căutare și salvare, inclusiv de la agenția ONU, erau în așteptare pentru a fi dislocate după cum este necesar, se arată în comunicat.

UNICEF, Organizația Mondială a Sănătății și organizațiile internaționale de ajutor au desfășurat, de asemenea, echipe de sănătate și nutriție și au expediat medicamente în zonele afectate, potrivit raportului.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat pe Twitter că un transport de aproximativ 10 tone de consumabile medicale este pe drum.

22-06-2022
11:53

Crește din nou bilanțul seismului din Afganistan

Un cutremur puternic a ucis 1.000 de oameni și a făcut sute de răniți în Afganistan, a declarat un oficial taliban pentru BBC. Hibatullah Akhundzada, a mai spus că sute de case au fost distruse și că numărul morților ar putea crește.

Este cel mai mortal cutremur care a lovit Afganistanul în două decenii.

Șeful informațiilor pentru provincia Paktika, Mohammad Amin Hazifi, a declarat pentru BBC că 1.000 de persoane au murit și alte 1.500 sunt rănite. Echipele de salvare caută încă persoane îngropate sub pământ, a adăugat el.

22-06-2022
09:52

Bilanțul deceselor a ajuns la 920

Numărul morților în urma unui cutremur puternic din Afganistan a urcat la 920, iar alți peste 600 de oameni au fost răniți, potrivit oficialului taliban pentru gestionarea dezastrelor, în timp ce salvatorii încearcă să ajungă la locul dezastrului din îndepărtatele provincii Paktika și Khost.

„Până acum, informațiile pe care le avem este că cel puțin 920 de oameni au fost martirizați și 600 au fost răniți”, a declarat miercuri Mawlawi Sharafuddin Muslim, adjunct al ministrului gestionării dezastrelor, într-o conferință de presă.

Serviciul Geologic al Statelor Unite a revizuit magnitudinea cutremurului la 5,9, în timp ce anterior o situase la 6,1. Epicentrul cutremurului a fost la aproximativ 46 km (27 mile) de orașul Khost, lângă granița cu Pakistanul, a declarat USGS.

Cel puțin 280 de persoane au fost ucise și alte câteva sute au fost rănite după ce un cutremur puternic a lovit părți îndepărtate din sud-estul Afganistanului și din Pakistanul vecin, a declarat autoritatea de gestionare a dezastrelor din țară.

Cutremur în Afganistan. Sute de morți și răniți

Majoritatea deceselor confirmate au avut loc în provincia Paktika, din estul Afganistanului, unde au fost ucise 255 de persoane, a declarat miercuri Salahuddin Ayubi, oficial în Ministerul de Interne.

ADVERTISEMENT

În provincia Khost, 25 de persoane au fost ucise și 90 au fost transportate la spital, a mai spus el.

„Numărul morților va crește probabil, deoarece unele sate se află în zone îndepărtate din munți și va dura ceva timp pentru a colecta informații”, a mai declarat oficialul citat de Al Jazeera.

ADVERTISEMENT

Șeful Ministerului Dezastrelor Naturale al administrației talibane, Mohammad Nassim Haqqani, a declarat anterior că se fac investigații pentru a stabili dacă au existat mai multe victime.

Imaginile din mass-media afgană au arătat case transformate în moloz.

Jurnalistul afgan Ali M Latifi, relatând din Kabul, a declarat că oamenii din capitala afgană au simțit replicile. Autoritățile raportează că sute de case au fost distruse în regiunea care nu a cunoscut o dezvoltare foarte mare, a spus Latifi.

ADVERTISEMENT

„Autoritățile au adus elicoptere și solicită serviciilor de urgență să vină și să salveze oamenii din dărâmături. Dar este o zonă îndepărtată și mai greu de accesat”, a mai spus el.

Nu au existat relatări imediate despre pagube sau victime în Pakistan.

Cutremurul cu magnitudinea 6,1 s-a produs la aproximativ 44 de kilometri de orașul Khost, în apropiere de granița cu Pakistanul, la o adâncime de 51 de kilometri, a declarat miercuri Serviciul Geologic al Statelor Unite.

ADVERTISEMENT

Seismul, resimțit puternic în Pakistan

Hedayatullah Paktin, jurnalist și scriitor politic, a spus că majoritatea caselor din regiune sunt construite în mod tradițional folosind pământ, piatră și alte materiale, adăugând că imobilele din beton sunt rare.

Cutremurul a fost resimțit pe o rază de aproximativ 500 de kilometri care găzduiește aproximativ 119 milioane de oameni din Pakistan, Afganistan și India, a informat Centrul Seismologic Mediteranean European (EMSC).

S-a simțit atât în ​​capitala Afganistanului, Kabul, cât și în capitala Pakistanului, Islamabad, conform relatărilor martorilor postate pe site-ul web al EMSC și de utilizatorii pe Twitter.

Departamentul de Meteorologie din Pakistan a declarat că seismul a zguduit părți din provinciile Punjab și Khyber Pakhtunkhwa, potrivit site-ului de știri Dawn, care a adăugat că nu există informații imediate despre decese sau pagube.

Dezastrul vine în timp ce Afganistanul trece printr-o criză economică severă de când talibanii au preluat controlul în august, când forțele internaționale conduse de SUA s-au retras după două decenii de ocupație.

Ca răspuns la preluarea puterii de către talibani, multe guverne au impus sancțiuni sectorului bancar din Afganistan și au redus ajutorul pentru dezvoltare în valoare de miliarde de dolari.

ADVERTISEMENT