News

Cutremur în Buzău, sâmbătă, 25 mai 2024. Cât de puternic a fost seismul

Un nou cutremur a avut loc în România. Seismul s-a produs, sâmbătă dimineață, la ora locală 1:27, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea.
25.05.2024 | 17:32
Cutremur in Buzau sambata 25 mai 2024 Cat de puternic a fost seismul
Cutremur în Buzău, sâmbătă, 25 mai 2024. Sursa foto: INFP
ADVERTISEMENT

Potrivit oficialilor Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), cutremurul produs în județul Buzău, zona Vrancea, a avut o magnitudine de 3,7 grade pe scara Richter.

Cât de puternic a fost seismul

Experții în fizica pământului spun că seismul a fost resimțit ușor în mai multe orașe printre care Sfântu Gheorghe, Focșani, Brașov, Buzău sau Ploiești.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, reprezentanții INFP nu consideră cutremurul de 3,7 grade de lângă Buzău ca fiind unul puternic.

În ziua de 25 Mai 2024, la ora 01:27:02 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.7, la adâncimea de 124.5 km.

ADVERTISEMENT

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 51km NV de Buzau, 55km V de Focsani, 65km SE de Sfantu-Gheorghe, 70km E de Brasov, 77km NE de Ploiesti”, transmite INFP. 

Când poate fi lovită România de un nou cutremur catastrofal

În ultima vreme, România a fost zguduită de tot mai multe cutremure, iar românii au început să se teamă de o nouă catastrofă identică cu cea provocată de seismul din 1977.

ADVERTISEMENT

Recent, celebrul seismolog Gheorghe Mărmureanu a dezvăluit că un cutremur mare nu se va produce în următorii ani, în România.

Cu toate acestea, profesorul a atras atenția că un seism destul de puternic va avea loc mai devreme decât ne-am aștepta.

ADVERTISEMENT

”Sunt lucruri curioase cu Vrancea. Exista niște cutremure puternice, a fost în 1800 cel mai puternic, foarte adânc, de la Moscova până la Cairo.

Energia a fost consumată, aceste cutremure au loc la adâncimi diferite, coordonate pe plan orizontal, chiar eu am publicat o lucrare, un fel de istorie a cutremurelor din 1701 până acum.

Părerea mea este că nu poate fi vorba de un cutremur catastrofal până în 2040”, a declarat Gheorghe Mărmureanu la România TV.

Conform expertului în fizica pământului, zonele din București considerate vulnerabile în cazul unui cutremur major sunt: Cartierul Pantelimon și zona dintre Piața Romană și Unirii. Asta în timp ce cartierele Militari, Drumul Taberei și Dristor sunt considerate mai sigure, datorită construcțiilor mai solide și a numărului mai mic de blocuri înalte.

ADVERTISEMENT