News

Cutremur în Chile, cu magnitudinea de 6,5 grade. Seismul a provocat panică în America de Sud

14.06.2019 | 08:25
Cutremur in Chile cu magnitudinea de 65 grade Seismul a provocat panica in America de Sud

Un cutremur cu magnitudinea de 6,5 grade pe scara Richter a avut loc în Chile, în apropiere de orașul Coquimbo, anunță presa locală. Seismul nu a fost unul neobișnuit căci s-a produs într-o zonă activă, în care mișcările tectonice sunt la ordinea zilei. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 82 de kilometri în largul coastelor statului american.

Cutremur în Chile: nu există alertă de tsunami

Cutremurul produs ieri în Chile s-a resimțit și în statul vecin, Argentina. Autoritățile au transmis un comunicat de presă la scurt timp după zgâlțâirea pământului în care se spune că există șanse mici de producere de tsunami, una dintre preocupările cetățenilor după ce astfel de seisme se produc în zona coastelor statului latinoamerican.

Coasta statului Chile este delimitarea de est a Cercului de foc al Pacificului. Cercul de foc este cea mai întinsă zonă ca activitate vulcanică și seismică. În Oceanul Pacficic se concentrează peste 60% din totalitatea vulcanilor activi de pe planetă. Două treimi din acest inel de foc se află în arcurile insulare din Pacificul de Vest, iar restul pe țărmurile pacifice ale Americilor (de la nord până la sud).

Reprezentarea pe hartă a Cercului de Foc al Pacificului. Sursa foto: Flipboard

350 de vulcani erup aproape zi de zi în Pacific

350 de vulcani activi se află în Oceanul Pacific, iar atunci când aceștia au activitate intensă se produc cutremure puternice. Muntele Asama din Japonia este cel mai activ vulcan din zona Pacificului din cei 52 pe care îi are doar statul nipon. Alți vulcani activi sunt Tambora, Bromo și Perbuaton.

În cazul în care România ar avea loc un seism de peste 6 sau 7 grade pe scara Richter, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ar avea mari probleme în coordonarea și alarmarea populației: „Sistemul de Urgență este în continuă pregătire. Lumea se așteaptă de la noi să fim pregătiți și să facem minuni.

Din păcate, minuni nu se pot face la dezastre. Oricât ne pregătim pentru dezastre, dezastrele sunt imprevizibile, nu știm cum vor fi, nu știm cum vor apărea, când vor apărea și atunci noi avem un rol – să ne pregătim.(…) ”, declarase Raed Arafat în urmă cu ceva timp.

Tags: