News

Cipru, lovit de un nou cutremur. Este o replică a seismului de 6,5 de la începutul lunii

Cipru a fost lovit, vineri, 28 ianuarie, de un nou cutremur. Seismologii transmit că este o replică a celui de 6,5 grade pe Richter, de la începutul acestei luni.
28.01.2022 | 16:26
Cipru lovit de un nou cutremur Este o replica a seismului de 65 de la inceputul lunii
Un nou seism major în Cipru. Sursa foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Un cutremur cu magnitudinea de 4,5 grade pe Richter s-a produs vineri în largul Ciprului, mai exact, în estul Mării Mediterane, aproape 50 de kilometri nord-vest de localitatea Polis Chrysochous,

Mișcarea telurică este considerată de specialișii în seismologie ca fiind o replică a cutremurului de pe 11 ianuarie 2022, care a înregistrat o magnitudine mare de 6,5 pe Richter.

ADVERTISEMENT

La ce oră a avut loc seismul

Evenimentul s-a făcut simțit la ora locală 5:58, la o adâncime de 23 de kilometri. De asemenea, a fost simțit și de locuitorii districtelor Limassol şi Nicosia, din estul ţării, scrie knews.kathimerini.com.

”Este evaluat ca o replică a puternicului cutremur cu magnitudinea 6,5 de pe 11 ianuarie 2022”,  a transmis departamentul care monitorizează activitatea geologică din Cipru.

ADVERTISEMENT

Un renumit seismolog din zonă, Christodoulos Hadjigeorgiou, a confirmat că activitatea nu a fost una intensă și că ar putea însemna un lucru pozitiv, deoarece se poate evita un alt eveniment major.

Cu toate acestea, el a îndemnat populația să fie tot timpul pe fază, deoarece oricând în Cipru poate izbucni ”un cutremur catastrofal.

ADVERTISEMENT

 ”Eliberarea de energie fără cutremure mari și dezastruoaseeste un lucru pozitiv. Dar acest lucru nu exclude faptul că defecțiunile active din zona Ciprului ar putea provoca un mare cutremur catastrofal” a spus Hadjigeorgiou, într-o declarație publică.

Seismul de pe 11 ianuarie, produs în estul Mării Mediterane, a fost simțit atunci și în sudul Turciei, Egipt și Israel, Egipt, dar și în renumitele insule, Creta şi Rhodos. Nu s-au raportat victime.

ADVERTISEMENT

”Slavă Domnului, epicentrul a fost în mare, la vest de Paphos. Nu a fost emisă nicio avertizare de tsunami și încă nu au fost raportate daune”, a scris pe Twitter Yannis Koutsomitis, o personalitate renumită în Cipru.

Cipru, activitate seismică intensă

Cipru este cunoscută ca o zonă unde au loc, adesea, cutremure. O explicație a acestei situații este poziția geografică, deoarece se situează în apropierea punctului unde placa tectonică eurasiatică se întâlnește cu cea africană.

Alte mișcări telurice din Cipru, care au depășit magnitudinea de 6 grade pe Richter, au provocat pagube semnificative în trecut. De exemplu, pe 9 octombrie 1996 un seism de 6,8 grade a luat viața a doi oameni. Tot în acea zi s-au distrus zeci de case din Paphos şi Limassol.

Un alt cutremur, de pe 10 septembrie 1953, care a înregistrat 6,3 grade Richter, a distruse sute de case și a omorât în jur de 40 de persoane.

ADVERTISEMENT