News

Cutremur puternic în Croația. Mai multe clădiri s-au prăbușit. Cel putin 7 morți, printre care și un copil. Video/Foto. Update

29.12.2020 | 22:19
Cutremur puternic in Croatia Mai multe cladiri sau prabusit Cel putin 7 morti printre care si un copil VideoFoto Update
ADVERTISEMENT

Un alt cutremur a avut loc în Croația! De data aceasta, seismul a fost înregistrat cu magnitudinea de 6,6 grade pe scara Richter. Cutremurul a avut loc la 10 kilometri adâncime.


UPDATE, ora 22:20 / Bilanțul deceselor survenite după seismul puternic din Croația a ajuns la cifra 7. Conform NBC News, care citează televiziunea națională HRT, două victime, printre care fetița de 12 ani, provin din localitatea epicentrului cutremurului, Petrinja, în timp ce alte cinci provin din orașul vecin Glina.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește numărul răniților, acesta este în continuă creștere, ajungând la 26. Dintre aceste persoane, 6 sunt în stare extrem de gravă.


UPDATE, ora 20:05 / Klaus Iohannis, președintele României, a transmis, pe Twitter, că țara noastră este pregătită să acorde ajutorul necesar Croației, după cutremurul care a lăsat în urmă mai multe clădiri prăbușite și mai mulți morți și răniți.

ADVERTISEMENT

”România este solidară Croației, ca urmare a cutremurelor care au lovit puternic țara. Gândurile noastre se îndreaptă către poporul croat și le dorim o recuperare rapidă celor afectați.

I-am transmis lui Andrey Plenkovic că suntem pregătiți să oferim sprijinul necesar”, este mesajul președintelui Iohannis din spațiul online.

ADVERTISEMENT


Cel putin 5 morți, printre care și un copil de 12 ani

UPDATE, ora 19:50 / Crește bilanțul victimelor produse de cutremurul de 6.6 pe Richter care a avut loc marți în Croația. Conform ultimelor date, 5 oameni au murit, printre care și o fetiță de 12 ani. Alte 20 de persoane sunt rănite, scrie Cbs.


UPDATE, ora 17:08 / România este pregătită să acorde ajutor statului croat după puternicul seism produs marți după amiaza. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) anunţă că România este gata să acorde sprijin, iar șeful DSU, Raed Arafat, a cerut deja mobilizarea echipelor de Căutare-Salvare RO-USAR.

ADVERTISEMENT

”În data de 29 decembrie 2020, în urma luării la cunoştinţă a nefericitului eveniment produs în Croaţia, ţara afectată astăzi de un cutremur cu magnitudinea de 6,4 grade pe scara Richter, autorităţile române şi-au arătat disponibilitatea de a interveni şi a acorda sprijin autorităţilor croate. Precizăm faptul că ajutorul oferit statului afectat de acest nefericit eveniment se va acorda în baza solicitării de asistenţă internaţională formulată de guvernul croat prin Mecanismul European de Protecţie Civilă.

”Dat fiind faptul că situaţia se află sub permanentă monitorizare a autorităţilor române, cu informarea prealabilă a premierului României, domnul Florin Cîţu şi a ministrului afacerilor interne, domnul Lucian Bode, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a solicitat deja Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, ca echipele de Căutare-Salvare RO-USAR să fie pregătite pentru a interveni şi totodată, să sprijine autorităţile croate în funcţie de nevoile solicitate de aceştia, în baza solicitării de asistenţă internaţională”, a mai transmis marți DSU.


UPDATE, ora 16:06 / Puternicul cutremur de peste marți după amiaza din Croația a lăsat în urma sa numeroase distrugeri materiale dar și victime. Din primele informații, o fetiță de 12 ani a murit, iar mai multe persoane au fost rănite.

Autoritățile anunță că epicentrul cutremurului a fost localizat lângă Petrinja, dar mişcarea pământului a fost resimţită puternic în toată Croaţia. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 10 kilometri, informează Centrul Seismologic Euromediteranean (EMSC).

Cutremurul a fost resimțit în aproape toată țara, precum și în Serbia, Bosnia – Herțegovina, dar și la Graz, în sudul Austriei. Cutremurul inițial a fost urmat de două replici, fiecare de circa 4 pe scara Richter.


Știrea inițială, ora 13:50 / Seismul s-a produs la 42 de km SE de Zagreb și la doar 14 km W de Sisak, un oraș cu o populație de 35,700 de oameni.

De altfel, Croația este zguduită serios în ultima perioadă de o serie de seisme. Locuitorii din centrul țării au mai trecut printr-un cutremur de 5,2 grade în urmă cu doar câteva ore.

Cutremur în Croația!

Mai mult de atât, acesta din urmă a fost urmat de două replici destul de puternice. Seismul inițial s-a produs la numai 10 kilometri adâncime, potrivit USGS, și epicentrul a fost la 50 de kilometri de capitala Zagreb.

Conform informațiilor venite din presa croată, nu au existat victime și pagubele au fost unele destul de mici. Se așteaptă acum noutăți legate de ultimul seism.

Se știe doar că, oamenii au ieșit speriați pe stradă destul de speriați și au așteptat ca seismul să se opreasc. De remarcat că în luna martie, un seism cu magnitudinea de 5,3 a provocat pagube materiale însemnate în Croația.

Acestea au fost evaluate atunci la 6 miliarde de dolari. Mai mult de atât, o adolescentă a murit şi câteva zeci de persoane au fost rănite.

Vă reamintim că preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a exprimat deja disponibilitatea de a ajuta Croaţia. „Urmărim îndeaproape situaţia şi suntem gata să venim în ajutor”, a transmis aceasta.

Nu e singurul cutremur al zilei. În ziua de 29 Decembrie 2020, la ora 10:06:07, ora locală a României, s-a produs în insula Creta din Grecia un seism mediu cu magnitudinea ml 4.4, la adâncimea de 10km.

ADVERTISEMENT
Tags: