Fotbal international

Cutremur în fotbalul din Belgia! Antrenorul lui FC Bruges a fost arestat pentru trucare de meciuri

10.10.2018 | 14:35
Cutremur in fotbalul din Belgia Antrenorul lui FC Bruges a fost arestat pentru trucare de meciuri

Fotbalul din Belgia a suferit un adevărat cutremur, miercuri, când mai multe persoane importante au fost arestate pentru trucare de meciuri, posibile fraude financiare şi spălare de bani. Conform cotidianului Le Soir, printre cei reținuți se află și antrenorul campioanei en-titre FC Bruges, croatul Ivan Leko, dar și un fost conducător al clubului Anderlecht Bruxelles, Herman Van Holsbeeck.

Pe lângă cei doi, poliția belgiană i-a mai reținut pe arbitrii Bart Vertenten și Sebastien Delferiere. Parchetul federal a confirmat arestarea a doi dintre cei mai importanți impresari din fotbalul belgian, Mogi Bayat și Dejan Vejlkovic. Au existat percheziții la zece cluburi din prima divizie, printre care Standard Liege, Anderlecht Bruxelles, RC Genk, Oostende şi FC Bruges. La Standard Liege, formație unde este legitimat Răzvan Marin, au fost confiscate contracte legate de transferuri în care a fost implicat Mogi Bayat.

Fotbalul din Belgia a suferit un adevărat cutremur, mai multe persoane importante fiind arestate pentru trucare de meciuri, posibile fraude financiare şi spălare de bani
Impresarul Mogi Bayat este una dintre persoanele reținute de autoritățile din Belgia

57 de percheziții au cutremurat fotbalul din Belgia

În total au avut loc 44 de percheziţii în țară, la sediile cluburilor, la responsabili ai grupărilor, agenţi de jucători, arbitri, la un fost avocat, la un birou de contabilitate, la un antrenor, la jurnalişti şi la câţiva posibili complici. Însă, cutremurul din fotbalul din Belgia s-a extins și în alte țări, fiind efectuate 13 percheziții în Franța, Luxemburg, Cipru, Muntenegru, Serbia și Macedonia. Aceste operațiuni simultane în străinătate au fost coordonate de Eurojust.

La întreaga operațiune au participat 220 de polițiști, 184 în Belgia și 36 în celelalte țări. În cadrul acestei anchete au fost confiscate documente şi bunuri plasate în conturi bancare şi în seifuri.

Un oficial al ligii de fotbal din Belgia, Peter Francis, a declarat nu știe nimic de aceste descinderi și așteaptă carificări: ”Suntem preocupați pentru imaginea fotbalului belgian. Personal nu știu nimic, iar mine acasă nu se întâmplă nimic. Aștept clarificări înainte să spun mai multe”.

La începutul lunii iunie, autoritățile belgiene au arestat 13 persoane după ce au efectuat 21 de perchiziții în cadrul unei anchete ce viza o reţea belgiano-armeană de trucare a meciurilor de tenis pentru pariuri.