News

Cutremur în Grecia, în urmă cu câteva minute! Magnitudine de 5,1 pe scara Richter

17.03.2019 | 14:42

Un cutremur de intensitate medie s-a produs duminică, 17 martie, în Grecia. Seismul  de 5,1 pe scara Richter a afectat partea de sud a țării și a avut loc la o adâncime de 2 kilometri. În zonă se află o localitate cu 1.400 de kilometri, iar la peste 200 de kilometri distanță un oraș vizitat de români în special vara.

Cutremur în Grecia. Ce se știe până acum

Cutremurul s-a produs după prânz, iar cea mai apropiată localitate de epicenttru este Ayios Nikolaos, situată la o distanță de 2 kilometri și având o populație de 1.400 de locuitori. La 72 de kilometri se afla Patra, cu 164.000 de locuitori, iar la 231 kilometri – Zakynthos, care are 11.600 de locuitori.

Orașul Zakynthos este capitala insulei cu același nume. Aici ajung anual în vacanțe sute și, uneori, mii de români. Localitatea a fost reconstruită după un cutremur devastator, produs în anul 1953. Atunci au murit peste 400 de oameni și presa greacă a scris că doar două clădiri au mai rămas în picioare în Zakynthos.

Cutremur în Grecia, în urmă cu câteva minute!
Cutremur în Grecia, în urmă cu câteva minute!

2019, un an cu multe riscuri

2019 este anul în care mai multe cutremure puternice ar putea lovi Europa și America de Sud. Săptămâna aceasta un seism cu magnitudinea de 6,5 a lovit Bolivia, iar un altul s-a produs chiar în Marea Neagră,  în apropierea orașelor românești Negru Vodă (68km) și Mangalia (90km).

România este o ţară cu potenţial seismic ridicat. Practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în Zona Seismică Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km, reamintește Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDPF). În 2018, cel mai puternic a avut loc pe 28 octombrie, în judeţul Buzău, şi a avut o magnitudine de 5,8 grade pe scara Richter.

Institutul monitorizează teritoriul Romaniei din punct de vedere seismic și oferă date importante pentru studiul sursei seismice, studiul structurii interne a Pamântului, pentru studii de microzonare si hazard seismic.