News

Cutremur în Ilfov! Ce magnitudine a avut seismul neobișnuit de lângă București

30.07.2019 | 09:22
Cutremur in Ilfov Ce magnitudine a avut seismul neobisnuit de langa Bucuresti

Anul 2019 se remarcă, fără îndoială, prin numărul uriaș de cutremure petrecute pe teritoriul țării noastre în doar câteva luni. Cea mai recentă mișcare a plăcilor tectonice a avut loc în urmă cu doar câteva ore, zona în care s-a produs fiind cel puțin neobișnuită, susțin specialiștii.

Cutremur neoboșnuit lângă București. Ce magnitudine a avut

Mai concret, potrivit informațiilor furnizate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul a avut loc în noaptea de luni spre marți, la ora 00:33, în județul Ilfov, în apropiere de București, înregistrând o magnitudine de 2,3 grade pe scara Richter.

Deși nu sunt motive de îngrijorare, mai ales dacă ne raportăm la intensitatea extrem de redusă a acestui cutremur, astfel de fenomene sunt neobișnuite în Ilfov, în special prim prisma faptului că epicentrul celor mai multe dintre seismele produse de-a lungul timpului în România s-a aflat în zona Vrancea. Cea mai puternică deplasare a plăcilor tectonice din ultima vreme a avut loc pe data de 9 ianuarie 2019,  Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului anunțând o magnitudine de 4,4 grade pe scara Richter.

Cutremurul din 4 martie 1977 a îngrozit întreaga țară, având urmări grave. Sursa foto: adevarul.ro
Cutremurul din 4 martie 1977 a îngrozit întreaga țară, având urmări grave. Sursa foto: adevarul.ro

Ce spun specialiștii despre posibilitatea unui nou cutremur ca în 1977

Cutremurele se produc deja cu regularitate pe teritoriul României, ceea ce face ca mulți dintre noi să ne întrebăm dacă există posibilitatea producerii unui seism precum a fost cel din 4 martie 1977. Deși nu pot oferi un răspuns concret în această privință, specialiștii vin, totuși, cu precizări importante.

Noi ne aflăm exact în epicentrul cutremurelor. Oricând putem spune că va fi un cutremur în zona Vrancei, dar când va fi unul mare, nu putem şti. Privind în spate, undeva în limita la 100 de ani a fost câte un cutremur mare. A fost în 1977, a fost şi în 1940, 1802”, a transmis Directorul Observatorului Seismologic de la Vrâncioaia, Ioan Verdeș.

De asemenea, Gheorghe Mărmureanu,  directorul onorific al INFP a precizat că este imposibil de prezis un cutremur mare în România, însă datele sunt analizate în permanență. „Între un cutremur de suprafaţă cum a fost în 4 martie şi unul adânc se adună 100 de ani între ele. Ar trebui sa fie prin 2040 un cutremur. Ar trebui, dar asta nu înseamnă că aşa va fi. Nu putem discuta nici de matematică, nici de fizică aici. Mecanismele interne ale Pământului nu le ştim” , a explicat profesorul Mărmureanu.