News

Cutremur în industria ride-sharing. Descinderi DNA, peste 1.000 de șoferi angajați ilegal

Procurorii DNA au descins peste mai mulți afaceriști de tip ride-sharing, prejudiciul estimat fiind de peste 50 de milioane de lei.
04.12.2024 | 15:33
Cutremur in industria ridesharing Descinderi DNA peste 1000 de soferi angajati ilegal
Cutremur în industria ride-sharing. Descinderi DNA, peste 1.000 de șoferi angajați ilegal. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Ar fi cercetate 6 persoane care au înființat 10 societăți de tip ride-sharing pe care nu le-au declarat, după care ar fi angajat peste 1000 de șoferi fără documente. Trei dintre administratori au fost reținuți, în timp ce alți trei au fost plasați sub control judiciar.

Descinderi DNA, peste 1.000 de șoferi angajați ilegal

”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 03 decembrie 2024.

ADVERTISEMENT

Cei trei inculpaţi, persoane fără calitate specială care coordonau societăţi comerciale cu activitate de transport alternativ de persoane, pentru săvârşirea a două infracţiuni de evaziune fiscală în formă continuată.

De asemenea, s-a dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile începând cu data de 03 decembrie 2024, faţă de alţi trei inculpaţi, persoane fără calitate specială, care coordonau societăţi comerciale cu activitate de transport alternativ de persoane, pentru săvârşirea a două infracţiuni de evaziune fiscală în formă continuată (autorat şi complicitate)”, arată DNA într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, procurorii au precizat că în perioada februarie 2023 – martie 2024, această societate comercială fictivă a prejudiciat statul român cu 49 de milioane de lei prin sustragerea de la plata obligațiilor fiscale. Practic, cei 1000 de angajați erau angajați într-o zonă gri a economiei.

Cum procedau cei care au prejudiciat statul cu 49 de milioane de lei

”Concret, prejudiciul ar fi fost produs prin omisiunea înregistrării în evidenţa contabilă a 10 (zece) societăţi comerciale şi prin nedeclararea veniturilor impozabile către organele fiscale, pe de o parte, iar de pe altă parte, prin ascunderea sursei impozabile ca efect al neîncheierii unor contracte individuale de muncă şi astfel, al plăţii la negru a salariilor către proprii angajaţi”, mai arată DNA.

ADVERTISEMENT

Ca și mod de operare, companiile recrutau șoferi după care li se solicita să încheie cu aceste societăți contracte de comodat prin care transmiteau cu titlu gratuit autoturismul lor către societatea operator de transport.

Așadar, societatea obținea autorizația de la ARR și înscria autoturismul pe platformele de ride-sharing. Inculpații ar fi oprit un comision între 8-12% și restul sumelor erau virate șoferilor. Aceștia din urmă erau mulțumiți să primească o indemnizație mai mare decât în mod legal.

ADVERTISEMENT

Unul dintre inculpați, conform comunicatului oficial, ar fi folosit banii pentru a-și cumpăra autoturisme de lux, imobile și ar fi creditat diverse societăți comerciale la care era acționar. Toți cei trei inculpați au fost reținuți pentru 30 de zile.

ADVERTISEMENT
Tags: