News

Cutremur în Japonia, cu magnitudinea de 6.2 grade. Cel puțin 26 de victime

Autor: Alexandru Năstase | 19.06.2019 | 10:32
Japonia a fost zguduită serios de un cutremur de peste 6 grade. Sursa foto - facebook

Un cutremur cu magnitudinea de 6.2 grade a avut loc în Japonia. Seismul a fost unul destul de serios și a alertat imediat autoritățile nipone. Nu mai puțin de 26 de persoane au fost rănite, dintre care una destul de grav. Cutremurul a zguduit nord-vestul Japoniei și aproape instantaneu a fost emisă și o alertă de tsunami. Cu toate acestea, agenţia de Meteorologie din Japonia a ridicat miercuri dimineaţă alerta după ce valurile de până la un metru înălţime prognozate pentru coastele prefecturilor Ishikawa, Niigata şi Yamagata nu s-au produs.

Cutremur în Japonia, cu magnitudinea de 6.2 grade

Şaptesprezece persoane au fost rănite în prefectura Yamagata, câte patru în prefecturile Niigata şi Miyagi, şi una în prefectura Ishikawa. Trebuie specificat și că agenţia pentru gestionarea incendiilor şi a dezastrelor naturale a anunţat că nu au fost consemnate persoane dispărute în urma cutremurului. Autoritățile au avertizat totuşi că este posibil să fie resimţite replici şi alunecări de teren în urma seismului.

Și în China a avut loc un cutremur puternic. Seismul a avut magnitudinea de 6 grade pe scara Richter, iar 13 persoane au murit în urma zguduirii pământului. Cutremurul a lovit în provincia Sichuan situată în sud-vestul statului. Din primele informații oferite de autorități, există cel puțin 75 de răniți, iar medicii și polițiștii chinezi se așteaptă ca numărul morților să crească. Seismul a avut loc la ora locală 22 și 55 de minute la o adâncime de doar 16 kilometri, fapt pentru care a provocat foarte multe pagube și victime.

Cutremur în Japonia, cu magnitudinea de 6.2 grade. Seism
Și în China a avut loc un seism puternic. Sursa foto – facebook

Cutremur și în Marea Neagră

Și în Marea Neagră a avut loc un cutremur. Seismul s-a produs în apropierea litoralului românesc, la 53 de kilometri de Constanţa, 56 de kilometri de Techirghiol, 58 de kilometri de Năvodari şi 61 de kilometri de Mangalia. De remarcat că cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată în Marea Neagră a avut loc în anul 1901 și a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter. Epicentrul seismului a fost localizat la est de Capul Caliacra (nord-estul Bulgariei), în apropiere de granița cu România, pe falia Șabla.

Cutremurul din 1901 a avut consecințe devastatoare în zona de coastă din sudul Mangaliei, multe sate fiind distruse. Cutremurul a generat un tsunami de 4 – 5 metri înălțime, provocând dislocări ale malurilor și a alte fenomene geomorfologice locale.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!