News

Cutremur în legislația americană. Dreptul la avort ar putea dispărea în jumătate dintre state după o decizie a Curții Supreme

Curtea Supremă a SUA a votat pentru anularea verdictului în procesul Roe vs Wade, care a garantat dreptul la avort timp de aproape o jumătate de secol, potrivit unui proiect de aviz din februarie publicat de Politico.
03.05.2022 | 16:37
Cutremur in legislatia americana Dreptul la avort ar putea disparea in jumatate dintre state dupa o decizie a Curtii Supreme
Femeile din jumatate din statele SUA ar putea rămâne fără dreptul la avort Foto: The New York Times, Associated Press, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În proiectul de aviz, obținut pe surse de publicația americană, scris de judecătorul Samuel A. Alito Jr., majoritatea membrilor instanței au votat pentru răsturnarea verdictului Roe vs Wade. Judecătorul Alito scrie că decizia fost una greșită și că problema controversată, care animă dezbaterile politice în Statele Unite de mai mult de o generație, ar trebui să fie decisă de politicieni, nu de instanțe.

Curtea Supremă a SUA ar putea anula un verdict care a garantat dreptul la avort

„Considerăm că verdictele din procesele Roe și Casey trebuie să fie anulate”, scrie judecătorul Alito în document, etichetat „Avizul Curții”, referindu-se la o a doua decizie care a reconfirmat verdictul din procesul Roe.

ADVERTISEMENT

„Este timpul să ținem cont de Constituție și să returnăm problema avortului reprezentanților aleși ai poporului”, se mai arată în document, relatează The New York Times.

Proiectul de aviz postat de Politico este în concordanță cu opiniile publicate de Curtea Supremă, inclusiv în ceea ce privește structura, lungimea, formatul și modul în care sunt redate citările legale. Tonul său asertiv și uneori tăios seamănă foarte mult cu alte opinii majoritare redactate de judecătorul Alito, scrie publicația americană.

ADVERTISEMENT

Apariția documentului de 98 de pagini este fără precedent în istoria modernă a instanței: proiectele timpurii de opinii nu s-au scurs practic niciodată înainte ca decizia finală să fie anunțată și niciodată într-un caz atât de important. Și primele proiecte de opinii se schimbă adesea în momentul în care este anunțată decizia instanței.

La scurt timp după ce articolul a fost publicat luni seară, redactorul șef al Politico, Matthew Kaminski, și editorul executiv, Dafna Linzer, au trimis un e-mail angajaților redacției subliniind autenticitatea acestuia. În memoriu, Kaminski și Linzer au spus că articolul a fost supus „un proces amplu de revizuire”, descriindu-l drept „știri clare de mare interes public”.

ADVERTISEMENT

O purtătoare de cuvânt a Curții Supreme a spus că instanța nu are niciun comentariu legat de scurgerea de documente.

Adoptarea deciziei conform acestui proiect, o schimbare seismică în legislația americană

Dacă judecătorii anunță o decizie în conformitate cu acest proiect inițial, ar fi o schimbare seismică în legislația și politica americană, care va avea loc cu doar câteva luni înainte de alegerile intermediare pentru Congres, care vor decide cine controlează puterea pe Capitol Hill.

ADVERTISEMENT

Avortul a divizat de mult cele două partide – și țara – deși nu a mai apărut ca temă centrală în alegerile prezidențiale. O decizie judecătorească similară celei din proiectul inițial ar putea incita noi bătălii politice în Congres și în statele din întreaga țară cu privire la limitarea procedurii și la modul în care ar trebui să fie limitată.

Potrivit relatării Politico, judecătorii care au votat pentru a susține opinia judecătorului Alito au fost Clarence Thomas, Neil M. Gorsuch, Brett M. Kavanaugh și Amy Coney Barrett. Judecătorii Stephen G. Breyer, Sonia Sotomayor și Elena Kagan lucrează la opinii contrare. Nu era clar cum intenționa să voteze judecătorul John G. Roberts Jr..

Roe vs Wade a cimentat dreptul femeilor la un avort legal

Verdictul în procesul Roe vs Wade, care a stabilit un drept constituțional la avort într-un caz de referință din 1973, a fost o piesă centrală a jurisprudenței americane de atunci. A fost un precedent care a cimentat drepturile fundamentale ale femeilor de a avea acces la un avort legal.

De-a lungul anilor, instanța a acceptat restricții cu privire la acest drept, dar nu s-a abătut de la standardul legal de bază stabilit de Roe. Actuala Curte Supremă – care are șase judecători conservatori și trei liberali – a oferit în ultimul an indicii că ar putea fi dispusă să reconsidere această poziție.

În timpul argumentelor de la Curtea Supremă din decembrie, judecătorii conservatori au indicat dorința de a reduce, dacă nu de a anula, protecția federală împotriva avortului și de a lăsa cea mai mare parte a reglementărilor la latitudinea statelor individuale.

Ce este Roe vs Wade?

Roe vs Wade este o decizie emblematică a Curții Supreme din 1973, care a stabilit un drept constituțional la avort. Decizia a anulat legile care interzic avortul în mai multe state, declarând că nu pot interzice procedura înainte de momentul în care un făt poate supraviețui în afara uterului.

Acest punct, cunoscut sub numele de viabilitatea fetală, era stabilit în jur de 28 de săptămâni când a fost dat verdictul în procesul Roe vs Wade. Datorită progreselor în medicină, majoritatea experților estimează acum viabilitatea fetală la aproximativ 23 sau 24 de săptămâni.

Cazul este uneori denumit în mod colocvial pur și simplu „Roe”, numele listat al reclamantului. Era de fapt un pseudonim pentru Norma McCorvey, care avea 22 de ani și era însărcinată când a devenit avocată pentru dreptul la avort. Mai târziu, ea s-a alăturat mișcării anti-avort și a dezvăluit într-un documentar cu luni înainte de moartea ei că a fost plătită pentru acest lucru.

Numele „Wade” se referă la inculpatul Henry Wade, care era la acea vreme procurorul districtual din Dallas County.

Roe este o decizie populară, sondajele au arătat în mod constant că majoritatea americanilor nu doresc ca Curtea Supremă să o răstoarne.

Ce este Mississippi, Dobbs vs Jackson Women’s Health Organization?

Cazul Mississippi este centrat pe o lege la nivel de stat care a interzis majoritatea avorturilor după 15 săptămâni de sarcină și a fost concepută intenționat ca să fie o provocare directă pentru Roe. A fost adoptată în 2018 de un legislativ de stat dominat de republicani.

Ultima clinică de avort rămasă din Mississippi, Jackson Women’s Health Organization, a contestat în instanță legea, care interzicea avorturile cu aproximativ două luni mai devreme decât permiteau Roe și deciziile ulterioare.

Din cauza unei contestații legale imediate, legea nu a intrat în vigoare. Dacă s-ar fi întâmplat acest lucru, furnizorii de asistență medicală care au încălcat-o ar fi putut avea licențele medicale suspendate sau revocate.

Curtea Supremă părea pregătită să susțină legea din Mississippi după ce a auzit argumente în decembrie, deși la acea vreme, majoritatea conservatoare de șase membri părea să fie împărțită în ceea ce privește posibilitatea de a avansa cu anularea completă a lui Roe.

Ce este Planned Parenthood vs Casey?

Planned Parenthood vs Casey este o altă decizie importantă a Curții Supreme din 1992. Aceasta a afirmat principiul central al lui Roe – că femeile au dreptul constituțional de a-și întrerupe sarcina până la viabilitatea fătului.

Ce ar însemna pentru accesul la avort anularea verdictului în procesul Roe vs Wade?

Mai mult de jumătate dintre statele americane ar interzice probabil sau aproape sigur avortul dacă Curtea Supremă ar anula Roe, potrivit unei analize a Institutului Guttmacher care a fost actualizată în aprilie. Acest număr include mai multe state care au adoptat așa-numitele legi declanșatoare, care ar interzice automat toate avorturile fără Roe.

În funcție de exact modul în care instanța ar putea formula o astfel de decizie, accesul legal la avort s-ar putea încheia efectiv pentru cei care trăiesc în mare parte din sudul și vestul central al Americii, în special cei care sunt săraci, potrivit unei analize New York Times din 2021. O cascadă de restricții legislația privind avortul a fost deja propusă în statele conduse de republicani.

O altă modalitate de a înțelege cine va fi cel mai afectat de răsturnarea lui Roe este să luați în considerare cine face avorturi în Statele Unite. Pacienta tipică este deja mamă, săracă, necăsătorită, trecută de 25 de ani și cu o sarcină de vârstă foarte mică.

Răsturnarea verdictului Roe ar cimenta și mai mult statutul Statelor Unite de anomalie globală în ceea ce privește avortul. Potrivit Centrului pentru Drepturile Reproductive, doar trei țări – Polonia, El Salvador și Nicaragua – au înăsprit legile privind avortul din 1994.

ADVERTISEMENT
Tags: