Sport

Cutremur în lumea baschetului! NBA pregăteşte Conferinţa Europeană, superliga stelelor. Ce se întâmplă cu Euroliga

Baschetul este ultimul sport în care apar mişcări de trupe, iar fanii ar putea avea în curând o Conferinţă Europeană. În spatele planului stă NBA şi sunt toate şansele să avem această nouă competiţie.
22.10.2021 | 08:09
Cutremur in lumea baschetului NBA pregateste Conferinta Europeana superliga stelelor Ce se intampla cu Euroliga
ADVERTISEMENT

Lumea baschetului se pregăteşte de un cutremur fără precedent. NBA şi FIBA au început negocierile pentru înfiinţarea unei Conferinţe Europene, un NBA al Bătrânului Continent. Discuţiile se poartă deja de ceva timp, iar rezultatul ar putea să apară în viitorul apropiat.

Ce va însemna Conferinţa Europeană a NBA? Euroliga dispare

Conform jurnaliştilor de la Marca, discuţiile sunt foarte avansate, astfel că dacă această competiţie va lua naştere, Euroliga, competiţia care acum adună stelele baschetului european, dispare. Totul a pornit după ce mai multe cluburi au început să fie nemulţumite de conducerea lui Jordi Bartomeu, preşedintele Euroligii.

ADVERTISEMENT

Pe fondul acestor discuţii, NBA a intrat în joc şi a venit cu propunerea unei Conferinţe Europene. Asta nu înseamnă că Real Madrid, Fenerbahce sau ŢSKA Moscova se vor duela cu Los Angeles Lakers sau Brooklyn Nets.

National Basketball Association’s va avea controlul asupra mărcii şi va ajunge să deţină o a cincea competiţie, după NBA, WNBA (liga feminină), NBA G League (ligă de dezvoltare a tinerelor talente) şi BAL (liga africană de baschet).

ADVERTISEMENT

NBA vrea să facă toţi paşii corecţi

Chiar dacă negocierile au început, NBA nu se grăbeşte şi nu vrea ca proiectul acesta să fie distrus la fel de repede cum s-a întâmplat cu Superliga Europei, competiţia din fotbal care a dispărut la 48 de ore de la înfiinţare.

Şi în acest caz e vorba de bani, la fel ca în cazul Superligii din fotbal. În prezent, Euroliga are un contract cu IMG (International Management Group) pe 10 ani şi 630.000.000 de euro euro.

ADVERTISEMENT

Acordul, care mai este valabil trei ani, acoperă operaţiunile comerciale, marketing-ul competiţiei şi drepturile TV globale ale Euroligii. Conform contractului, echipele primeau 60% din încasările din drepturi TV şi marketing.

Sunt şapte echipe care vor să părăsească Euroliga, printre care se numără Olympiacos, Panathinaikos OPAP şi Maccabi Playtika Tel Aviv, iar acestea trebuie să convingă restul echipelor să se alăture noului proiect.

ADVERTISEMENT

Contractul cu IMG, scadent în 2024, prevede o amendă de 10.000.000 de euro pentru fiecare echipă care reziliează unilateral acordul.

Nu e prima oară când apare discuţia despre o Conferinţă Europeană

În 2003, la All Star Game, David Stern, fostul comisar NBA, şi-a prezentat dorinţa ca o Conferinţă Europeană să fie înfiinţată, iar echipe din Europa să joace împotriva celor din NBA.

“Sunt motive să cred, în cel mai serios mod cu putinţă, că pot fi create francize în Europa”, spunea David Stern în 2003. Ideea a reluată în 2013: “În 20 de ani, cu siguranţă, vom avea echipe în Europa”. Visul fostului comisar este aproape de îndeplinire.

ADVERTISEMENT