E deranj mare în lumea muzicii populare după ce mai mulți artiști din Gorj au fost trimiși în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, pentru infracțiuni comise în perioada pandemiei de COVID-19. Artiștii sunt acuzați de înșelăciune și fals în declarații.
Este vorba despre 13 interpreți de muzică populară și instrumentiști, care au primit ajutor de la stat în perioada pandemiei. Atunci, statul român a instituit măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei, printre care și suspendarea temporară a manifestărilor cultural-artistice.
Rămași fără obiectul muncii, artiștii din România au avut oportunitatea de a solicita un ajutor din partea statului pentru o perioadă de câteva luni. Pentru acest lucru, ei au completat o declarație pe proprie răspundere că nu mai au alte venituri în afara de cele provenite din drepturi de autor și drepturi conexe.
Procurorii susțin că cei 13 artiști au atestat în fals că se întrețin exclusiv din muzică. În realitate, aceștia mai câștigau bani din diverse activități, fie de cadre didactice, fie erau angajați la ansamblul artistic profesionist, fie dețineau funcții în societăți comerciale.
Artiștii acuzați de înșelăciune ar fi primit de la AJIPS Gorj (Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială) indemnizații lunare egale cu 75% din câștigul mediu brut. Măsura era prevăzută în Legea bugetului asigurărilor sociale de stat 6/2020, în timpul stării de urgență și a stării de necesitate.
Sumele pe care artiștii acuzați de înșelăciune le-ar fi primit de la statul român variază între 4.000 de lei și 16.000 de lei. Prejudiciul total calculat de procurori în acest dosar depășește 200.000 de lei, adică 40.000 de euro.
Artiștii acuzați de înșelăciune și trimiși în judecată sunt:
Audiați de procurori, artiștii acuzați de înșelăciune au recunoscut că au primit bani de la stat. Ei au susținut că nu au știut că nu aveau dreptul la aceste sume, în condițiile în care aveau venituri și din alte surse.
”Nu am ştiut că în condiţiile în care eram angajată şi primeam salariu de la angajator, nu aveam dreptul de a solicita şi de a beneficia de indemnizaţia de sprijin acordată în baza de O.U.G. 30/2020.
Arăt faptul că nu mi-am declarat veniturile obţinute de la de A.J.P.I.S. Gorj şi nu am plătit impozitul aferent acestor venituri, însă precizez că am restituit integral sumele de bani obţinute de la A.J.P.I.S. Gorj.
Arăt faptul că angajaţii A.J.P.I.S. Gorj ar fi trebuit să facă verificări cu privire la persoanele care au solicitat indemnizaţia de sprijin şi totodată să ne aducă la cunoştinţă că nu aveam dreptul de a beneficia de această indemnizaţie în cazul în care aveam şi alte venituri din alte surse”, a spus procurorilor una dintre inculpate, Raluca Sandu.
Procesul artiștilor acuzați de înșelăciune a avut deja primul termen la Judecătoria Târgu Jiu. La începutul lunii septembrie, judecătorii au decis să amâne cauza pentru a da ocazia inculpaților să-și pregătească apărarea. Potrivit Codului Penal, pedepsele prevăzute de lege pentru infracțiunile de care aceștia sunt acuzați sunt cuprinse între 3 luni și 6 ani de închisoare.