News

Cutremur în noaptea de sâmbătă spre duminică în România. Ce magnitudine a avut seismul 

17.05.2020 | 07:36
Cutremur in noaptea de sambata spre duminica in Romania Ce magnitudine a avut seismul
ADVERTISEMENT

Un cutremur s-a produs în noaptea de sâmbătă spre duminică în România. Seismul a fost unul de mică intensitate și s-a înregistrat în Zona Seismică Vrancea.

Cutremur în noaptea de sâmbătă spre duminică în România. Ce magnitudine a avut seismul

Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a informat că în noaptea de sâmbătă spre duminică, a avut loc un cutremur cu magnitudinea 3,9 pe scara Richter, în judeţul Buzău.

ADVERTISEMENT

Seismul s-a înregistrat pe 17 Mai 2020, la ora 03:51:41 (ora locală a României) și s-a produs în Zona Seismică Vrancea, Buzău, la adâncimea de 137 de kilometri.
Intensitate: II

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 53 km SE de Braşov, 55 km N de Ploieşti, 111 km N de Bucureşti, 123 km NE de Piteşti, 137 km SV de Bacău, 139 km V de Brăila, 143 km V de Galaţi, 166 km E de Sibiu, 175 km N de Ruse, 220 km SV de Iaşi.

ADVERTISEMENT

Mai multe cutremure în luna mai pe teritoriul României

În această lună mai, în România s-au înregistrat în total zece cutremure cu magnitudini între 2,2 şi 3,9 pe Richter.

Per total, cel mai semnificativ seism din 2020 s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2. Cutremurul a fost resimțit şi la București.

ADVERTISEMENT

Cum acționează sistemul RO-ALERT la cutremure

Deocamdată, cetățenii din România nu sunt avertizați prin sistemul RO-ALERT în legătură cu seismele care se produc pe teritoriul țării noastre.

Raed Arafat, șeful DSU a spus, în ianuarie, că acest sistem nu este menit să transmită alerte înainte de cutremur, ci mai degrabă ulterior producerii acestuia, lucru confirmat și de reprezentanţii ISU Bucureşti-Ilfov.

ADVERTISEMENT

”În primul rând, este foarte greu de prezis. Chiar dacă vine o informare cu 10 secunde înainte, riscul de a induce panică este foarte mare.

Din cauza aceasta, nu putem să îl folosim astfel, deși avem planuri în viitor, însă doar după ce identificăm partea de folosire a populației, care nu trebuie să intre în panică și să fugă pe scări sau la lift”, a explicat Arafat la startul anului.

ADVERTISEMENT