News

Cutremur în poliția metropolitană londoneză. ”O instituție sexistă, rasistă și homofobă. Un club al băieților”

Un raport independent care a investigat cultura și comportamentul din cadrul forței londoneze de poliție relevă că sexismul, rasismul și homofobia domină instituția
21.03.2023 | 16:22
Cutremur in politia metropolitana londoneza O institutie sexista rasista si homofoba Un club al baietilor
Realizarea raportului a durat un an Sursa foto: hepta, Reuters / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Raportul arată că în cadrul departamentului, cel mai mare din Marea Britanie, care asigură poliția în Londra, dar are și o serie de responsabilități naționale, domnește o cultură de “club al băieților” și detaliază o serie de probleme instituționale care au dus la o lipsă de încredere din partea publicului.

Raportul, comandat după o crimă comisă de un ofițer de poliție

Raportul a fost comandat în urma asasinării în 2021 a lui Sarah Everard de către ofițerul de poliție în funcție Wayne Couzens, într-un caz care a zguduit Marea Britanie și a forțat lumina reflectoarelor asupra comportamentului defectuos din cadrul poliției londoneze. Cel mai recent, un ofițer de poliție londonez, David Carrick, a fost condamnat la închisoare pe viață pentru crime împotriva a 12 femei pe o perioadă de 17 ani, printre care violuri și numeroase acuzații de agresiune sexuală.

ADVERTISEMENT

Răspunsul organizației la aceste scandaluri și la alte scandaluri a inclus “minimizarea lor, negarea, ofuscarea și înverșunarea în apărarea ofițerilor fără a părea să înțeleagă semnificația lor mai largă”, se arată în raport, relatează BBC.

Mark Rowley, comisarul Serviciului Poliției Metropolitane din Londra (Met), a declarat marți că raportul trebuie să fie un “catalizator pentru reforma poliției” și a oferit scuze din partea forțelor de ordine. “Exemplele îngrozitoare din acest raport privind discriminarea, dezamăgirea comunităților și a victimelor, precum și tensiunea cu care se confruntă prima linie sunt inacceptabile”, a spus el. “I-am dezamăgit pe oameni și repet scuzele pe care le-am prezentat în primele mele săptămâni londonezilor și propriilor noștri oameni din Met. Îmi pare rău.”

ADVERTISEMENT

În timp ce răpirea, violul și uciderea lui Sarah Everard, o londoneză în vârstă de 33 de ani, a fost impulsul pentru revizuire, o serie de alte cazuri proeminente, inclusiv cel al lui Carrick, au evidențiat preocupări mai largi privind misoginismul în cadrul departamentului de poliție.

În februarie 2022, Cressida Dick, pe atunci comisar al Serviciului Poliției Metropolitane, a comandat o analiză independentă a standardelor de comportament și a culturii interne a forțelor de ordine. Ea i-a încredințat această sarcină lui Louise Casey, care folosește titlul de baroneasă Casey în calitate de membru numit al Camerei Lorzilor, camera superioară a Parlamentului britanic. Cressida Dick a demisionat din cauza criticilor larg răspândite cu privire la modul în care a gestionat problemele din cadrul instituției.

ADVERTISEMENT

Poliția metropolitană din Londra, instituțional sexistă, rasistă și homofobă

Într-un raport interimar publicat în octombrie 2022, baroneasa Casey a subliniat o serie de probleme de lungă durată în cadrul forțelor de ordine. Acestea includeau întârzieri în rezolvarea cazurilor de comportament neadecvat și acuzații de comportament sexual neadecvat și alte comportamente discriminatorii care nu sunt abordate. Raportul respectiv a constatat, de asemenea, disparități rasiale în modul în care au fost tratate cazurile.

Anul trecut, un raport al organismului oficial de supraveghere a poliției din Anglia a prezentat o evaluare similară a acestei forțe de poliție, recomandând ca instituția să abordeze comportamentele “rușinoase” după ce investigația respectivă a constatat existența unor cazuri răspândite de intimidare, discriminare și hărțuire sexuală.

ADVERTISEMENT

Raportul final, publicat după un an de analiză, condamnă eșecurile sistemice, creionând o imagine a unei forțe de poliție în care cazurile de viol au fost abandonate pentru că s-au stricat congelatoarele care conțineau probe importante.

Documentul de 363 de pagini condamnă forțele de ordine ca fiind instituțional rasiste, misogine și homofobe. Personalul se confruntă în mod obișnuit cu sexismul, adaugă raportul. Există ofițeri și personal rasist și o “homofobie adânc înrădăcinată” în organizație.

Femeile, neprotejate de ofițerii abuzatori

În Londra, baroneasa Casey spune că principiul ”policing by consent” – ideea că oamenii obișnuiți au încredere în poliție pentru a acționa onorabil și a fi trași la răspundere – nu mai este respectat. Londonezii au fost “puși pe ultimul loc”, iar orașul “nu mai are un serviciu de poliție de cartier funcțional”. Raportul a constatat că problema este mai acută pentru minoritățile etnice, avertizând că “comunitățile de culoare sunt în același timp suprasolicitate și subprotejate”.

Raportul afirmă că echipele de conducere de la vârful poliției metropolitane au negat acest lucru timp de decenii și că a existat un eșec sistemic în eradicarea comportamentelor discriminatorii și de intimidare. Potrivit raportului, forțele de ordine nu au reușit să protejeze publicul de ofițerii care abuzează femeile.

Discriminarea “este deseori ignorată”, iar plângerile “sunt susceptibile de a fi îndreptate împotriva” ofițerilor aparținând minorităților etnice, până la punctul în care ofițerii de culoare au cu 81% mai multe șanse de a se afla în sistemul de abateri decât colegii albi, adaugă raportul.

“Încercările de a îmbunătăți diversitatea în cadrul Met nu reușesc”, afirmă baroneasa Casey în raport. “Răspunsul Met la discriminare este total nesatisfăcător. În adâncul culturii sale, nu se simte confortabil să vorbească despre rasism, misoginie, homofobie și alte forme de discriminare.”

Deficiențe constatate în raport

  • Frigidere dărăpănate, găsite în mod repetat supraîncărcate. În timpul caniculei din vara trecută, un congelator s-a stricat, iar toate probele din interior au trebuit să fie distruse, ceea ce înseamnă că au fost abandonate cazuri de presupus viol.
  • Discriminare față de colegele femei; saci de urină aruncați pe mașini; ofițeri bărbați care își dau reciproc bobârnace în zona organelor genitale și jucării sexuale plasate în căni de cafea.
  • Ritualuri de inițiere, inclusiv persoane asupra cărora s-a urinat la duș.
  • Unui ofițer sikh i-a fost tăiată barba, în timp ce unui alt ofițer i s-a pus turbanul într-o cutie de pantofi, iar un ofițer musulman a găsit șuncă în cizme.
  • Aproape unul din cinci dintre angajații de la Met chestionați s-a confruntat personal cu homofobia.

Raportul a luat în calcul dificultățile cu care se confruntă poliția metropolitană londoneză

Baroneasa Casey spune că a acceptat că Met a fost “desfigurată” de ceea ce ea a descris ca fiind un deceniu de austeritate și reduceri de fonduri. Presiunea asupra Crown Prosecution Service (CPS), asupra instanțelor și o populație londoneză în expansiune sunt, de asemenea, citate ca fiind “provocări semnificative” pentru Met.

Dar ea spune că a simțit că nu s-a schimbat suficient de mult de la raportul Macpherson din 1999, publicat după uciderea adolescentului de culoare Stephen Lawrence, care a catalogat Met drept “instituțional rasistă” – o problemă de care forțele de ordine “încă nu au scăpat”.

În total, raportul a făcut 16 recomandări și a afirmat că sunt necesare schimbări pentru a “crea un nou serviciu de poliție metropolitană londoneză radical îmbunătățit”. Se solicită o mai mare supraveghere independentă, implicarea unor experți externi, actualizări periodice ale progreselor înregistrate sub supravegherea primarului și o revizuire imediată a verificărilor pentru “a se proteja împotriva celor care intenționează să abuzeze de puterea unui ofițer de poliție”.

Pentru a recâștiga încrederea londonezilor, Met trebuie să își reconstruiască serviciile de poliție din prima linie, să se supună unor investigații cuprinzătoare peste doi și cinci ani și să stabilească un proces prin care “să își ceară scuze pentru eșecurile din trecut și să reconstruiască încrederea în poliție”.

Baroneasa Casey a declarat că amploarea reformelor necesare este la fel de mare ca cea a transformării Royal Ulster Constabulary în PSNI, în 2001. Ea a mai spus că departamentul specializat al Comandamentului Diplomatic de Protecție Parlamentară – echipa din care a făcut parte Couzens – ar trebui să fie desființat în formele sale actuale, iar ofițerii cu arme de foc să fie supuși unei noi verificări.

Divizarea Met, o opțiune radicală

Raportul a declarat că trebuie înființat un serviciu specializat de protecție a femeilor și a solicitat o nouă strategie amplă de protecție a copiilor, inclusiv prevenirea “adultificării” tinerilor care sunt considerați “amenințări mai degrabă decât copii care au nevoie de protecție împotriva răului”.

În timp ce cazurile de abuz în familie s-au dublat în 10 ani, echipele însărcinate cu rezolvarea problemei sunt lipsite de personal, suprasolicitate și lipsite de experiență. Raportul a constatat că Met nu a transformat politica sa declarată public de a lua măsuri drastice împotriva agresorilor într-o “realitate operațională”. De asemenea, raportul a afirmat că ar trebui să aibă loc o resetare fundamentală a opririlor și perchezițiilor în Londra, inclusiv introducerea unui monitor independent care să evalueze utilizarea acestora.

Baroneasa Casey a concluzionat: “În cazul în care nu se înregistrează progrese suficiente la punctele de revizuire ulterioară, ar trebui luate în considerare opțiuni structurale mai radicale – cum ar fi împărțirea Met în responsabilități naționale, specializate și londoneze”.

Întrebat dacă le-ar spune fiicelor sale că pot avea încredere în poliție, premierul Rishi Sunak a declarat: “Am nevoie ca răspunsul la această întrebare să fie ‘da’, iar în acest moment încrederea în poliție a fost extrem de afectată”. Premierul a declarat că sunt deja în curs de desfășurare reforme, inclusiv verificarea tuturor ofițerilor în funcție în bazele de date ale poliției, și i-a acordat votul său de încredere lui Sir Mark Rowley.

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a declarat că astăzi (marți n.r.) a fost “una dintre cele mai întunecate zile din istoria de 200 de ani” a poliției metropolitane, dar a precizat că raportul nu l-a surprins, deoarece se potrivește cu experiențele sale personale și profesionale. El a adăugat că trebuie abordate probleme sistemice pentru ca Met să aibă un viitor, dar a insistat că nu este nevoie de desființarea forțelor de ordine.

Ministrul de interne, Suella Braverman, a declarat că este clar că au existat eșecuri grave în ceea ce privește cultura și conducerea la Met, iar Sir Mark a depus eforturi pentru a restabili încrederea publicului.

ADVERTISEMENT