News

Cutremur în prima zi a anului 2022, în zona seismică Vrancea. Ce magnitudine a avut

Institutul pentru Fizica Pământului a anunțat că un cutremur cu magnitudinea de 3,4 a avut loc în regiunea Vrancea-Buzău. Cutremurul a avut loc la 140 de kilometri de suprafață.
01.01.2022 | 18:03
Cutremur in prima zi a anului 2022 in zona seismica Vrancea Ce magnitudine a avut
ADVERTISEMENT

Regiunea Vrancea este renumită pentru activitatea sa seismică constantă. Cutremurele produse în această zonă tind să fie o prezență constanță în mass media. În general, evenimentele seismice produse aici sunt relativ minore, dar, după cum ne-a arătat istoria, au un potențial distructiv semnificativ, ca în 4 martie 1977.

Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a anunțat, într-o postare pe pagina sa de internet că regiunea Vrancea este activă din punct de vedere seismic chiar din prima zi a anului 2022.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință au anunțat faptul că sâmbătă. 1 ianuarie 2022, la ora 15:07:16, a avut loc un seism cu magnitudinea de 3,4 grade pe scara Richter.

Specialiștii în fizica pământului explică faptul că cutremurul a avut loc la o adâncime intermediară. Datele indicând că mișcările plăcilor tectonice au avut loc la aproximativ 140 kilometri de suprafață.

ADVERTISEMENT

În plus, Institutul pentru Fizica Pământului a anunțat faptul că acest cutremur a fost unul local și că a fost resimțit.

“Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 67km Est de Brașov, 82km Nord-Est de Ploiești, 110km Sud de Bacău, 124km Vest de Brăila, 124km Vest de Galați, 135km Nord de București, 152km Nord-Est de Pitești, 181km Est de Sibiu, 192km Sud-Vest de Iași, 199km Nord de Ruse”, au notat cercetătorii INCDFP pe site-ul instituției.

ADVERTISEMENT

Datele de pe site-ul Institutului pentru Fizica Pământului ne arată că regiunea Vrancea a fost destul de activă în decursul lunii decembrie. Astfel seismografele au înregistrat 16 seisme cu magnitudini până în 4 pe scara Richter în această perioadă.

Un început de an activ din punct de vedere seismic

Trebuie notat faptul că seismul din zona Vrancea-Buzău nu este singurul eveniment de acest fel raportat de către oamenii de știință de la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului în prima zi a acestui an.

ADVERTISEMENT

O mișcare semnificativă a plăcilor tectonice a avut loc și în regiunea Afganistan-Tajikistan-Pakistan la 15:15:23 ora României.

Acest cutremur din Orientul Mijlociu s-a produs la o adâncime intermediară, la aproximativ 209 kilometri și a fost resimțit de către locuitorii din regiune.

“Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 203km Nord-Vest de Mingora, 219km Est de Kunduz, 229km Nord de Jalalabad, 247km Nord-Vest de Battagram, 252km Nord de Mardan, 264km Nord de Peshawar, 280km Nord-Est de Kabul, 299km Nord-Vest de Muzaffarabad “, au explicat cercetătorii Institutului pentru Fizica Pământului.

ADVERTISEMENT