News

Cutremur în România, 10 iulie 2024. Seismul s-a produs într-o zonă în care lumea nu este obișnuită cu așa ceva

Un cutremur produs în 10 iulie 2024 în zona Satu Mare a avut o magnitudine relativ mică, însă oamenii spun că nu sunt obișnuiți cu astfel de fenomene.
10.07.2024 | 23:40
Cutremur in Romania 10 iulie 2024 Seismul sa produs intro zona in care lumea nu este obisnuita cu asa ceva
Cutremur în România, 10 iulie 2024. Seismul s-a produs într-o zonă în care lumea nu este obișnuită cu așa ceva
ADVERTISEMENT

Conform INCDFP, cutremurul cu magnitudinea de 3 pe Richter s-a produs la ora 19:07, în Crișana, județul Satu Mare. Potrivit experților de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), seismul a avut itensitate II și a avut loc la adâncimea de 1,7 kilometri, în apropiere de mai multe orașe.

Seismul s-a produs într-o zonă în care lumea nu este obișnuită cu așa ceva

Mai exact, seismul s-a produs la 43 kilometri sud-vest de Satu Mare, 51 km nord-vest de Zalău, 66 km est de Debrecen, 66 km nord-est de Oradea, 79 km sud-est de Nyiregyhaza, 81 km vest de Baia Mare. A fost al treilea cutremur înregistrat miercuri, după cel consemnat la ora locală 8:44 în zona Buzău. Acest cutremur a avut o magnitudine de 3,6 pe Richter.

ADVERTISEMENT

Al doilea cutremur a avut 2 grade pe Richter și s-a produs la ora 10:18, în zona Transilvania, în Brașov. Acest seism s-a produs la o adâncime de 5 kilometri. De la începutul lunii iunie, specialiștii anunță că în țara noastră s-au produs 10 cutremure cu magnitudini cuprinse între 2 și 3,4. Cel mai puternic cutremur din acest an a avut loc în Vrancea pe 15 ianuarie.

Seismul de atunci, produs l o adâncime de 74 de kilometri, a avut o magnitudine de 4,3. Între timp, în 14 februarie 2023 se producea un cutremur de 5,7 în Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri. Populația era cu adevărat panicată în acel moment, pentru că acel seism s-a resimțit destul de tare, zguduind puternic blocurile din zonă.

ADVERTISEMENT

Românii, în special cei din zona seismică Vrancea și din București, au mari emoții atunci când se gândesc că în următorii ani Capitala va fi lovită, cel mai probabil, de un cutremur puternic asemănător celui din 1977. Așadar, marea întrebare e ”când?” și nu ”dacă?”, astfel că profesorul Gheorghe Mărmureanu a încercat să comenteze această situație.

Când va avea loc următorul mare cutremur, asemănător celui din 1977?

”Sunt lucruri curioase cu Vrancea. Exista niște cutremure puternice, a fost în 1800 cel mai puternic, foarte adânc, de la Moscova până la Cairo. Energia a fost consumată, aceste cutremure au loc la adâncimi diferite, coordonate pe plan orizontal, chiar eu am publicat o lucrare, un fel de istorie a cutremurelor din 1701 până acum.

ADVERTISEMENT

Părerea mea este că nu poate fi vorba de un cutremur catastrofal până în 2040”, a declarat Gheorghe Mărmureanu la România TV. Seismologul a transmis de mai multe ori că este de părere că un nou cutremur devastator va lovi țara noastră undeva după 2040, astfel că Românii mai au aproximativ 20 de ani să se pregătească de un astfel de scenariu.

”M-am tot gândit, eu tot fac calcule. În următorii zece ani nu va fi un cutremur foarte mare, exclus. Dar, să știți că, dacă voi bănui, voi simți, că se apropie un cutremur puternic, pentru că eu fac calcule zilnic, să știți că am să ies la televizor și am să anunț populația”, a completat cercetătorul, fiind sigur pe el că în următorii 10 ani nu va avea loc un astfel de cutremur.

ADVERTISEMENT

Cutremurul din 1977 a fost un mare cutremur produs la ora 21:22:22 în 4 martie 1977, având efecte devastatoare. Cu o magnitudine de 7,4 și o durată de 56 de secunde, cutremurul a ucis 1.570 de oameni, dintre care 1.391 doar în București. La nivelul țării au fost cel puțin 11.300 de răniți, în timp ce 35.000 de locuințe s-au prăbușit. În București peste 33 de clădiri s-au prăbușit, conform datelor statistice.

ADVERTISEMENT
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită...
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită pentru străini pe internet”
Surse: Dani Mocanu a rămas fără permis după ce a fost prins „zburând”...
Surse: Dani Mocanu a rămas fără permis după ce a fost prins „zburând” pe A2. Ce viteză avea manelistul
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Fenomenul bizar care a apărut în Galaţi din cauza caniculei. Localnicii au crezut...
Fenomenul bizar care a apărut în Galaţi din cauza caniculei. Localnicii au crezut că e vorba de un incendiu
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în...
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în România a fost umilit doar pentru că este român
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Românii care nu au cotizat 15 ani până la 1 septembrie 2024 NU...
Românii care nu au cotizat 15 ani până la 1 septembrie 2024 NU primesc pensie! Cine beneficiază de cei 2.000 de lei
Versurile care anunțau ce urmează să pățească Diana: ”Mori, draga mea, iubita mea...”
Versurile care anunțau ce urmează să pățească Diana: ”Mori, draga mea, iubita mea...”
Armele care au bântuit omenirea. Cinci dintre cele mai mortale
Armele care au bântuit omenirea. Cinci dintre cele mai mortale
💔💔💔Bomba MOMENTULUI! Betty Salam și-a părăsit soțul și a fugit cu un manelist...
💔💔💔Bomba MOMENTULUI! Betty Salam și-a părăsit soțul și a fugit cu un manelist celebru. S-a mutat deja cu acesta, iar fiul ei a rămas cu Cătălin Vișănescu
Interlop asasinat la o terasă din Chișinău. Cum a fost filmat criminalul
Interlop asasinat la o terasă din Chișinău. Cum a fost filmat criminalul
Irina Columbeanu, mesaj clar pentru tatăl ei. Ce i-a transmis lui Irinel în...
Irina Columbeanu, mesaj clar pentru tatăl ei. Ce i-a transmis lui Irinel în timpul vizitei din România: „Am vrut să-i spun în față”