News

Cutremur în România, 15 martie 2023. Ce magnitudine a avut seismul din Vrancea

Un nou cutremur în România, de data aceasta în 15 martie 2023. Seismul s-a produs în apropiere de Focșani și Sfântu-Gheorghe.
15.03.2023 | 08:48
Cutremur in Romania 15 martie 2023 Ce magnitudine a avut seismul din Vrancea
Cutremur în Vrancea, miercuri 15 martie 2023. Foto: MAI
ADVERTISEMENT

Cutremur în România în 15 martie 2023. Potrivit INFP, cutremurul cu magnitudinea 3.2 a avut loc în județul Vrancea, la primele ore ale dimineții. Deși nu a fost vorba de un cutremur semnificativ, specialiștii monitorizează foarte atent orice cutremur mai ales după săptămânile în care Oltenia a fost zguduită serios de mai multe ori, chiar și de cutremure cu magnitudinea de peste 5.

Cutremur în România, 15 martie 2023

”Cutremurul a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 46 km V de Focșani, 64 km E de Sfântu-Gheorghe, 67 km N de Buzău, 77 km E de Brașov, 95 km S de Bacău și 98 km NE de Ploiești. În ziua de 15 Martie 2023, la ora 07:22:25 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.2, la adâncimea de 87km.

ADVERTISEMENT

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 44km V de Focșani, 66km N de Buzău, 66km E de Sfântu-Gheorghe, 79km E de Brașov, 96km S de Bacău, 98km NE de Ploiești, 99km SV de Bârlad”, a transmis Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Locuitorii din Târgu-Jiu s-au speriat serios în urmă cu mai multe săptămâni, când un cutremur de 5.2 le-a zguduit serios casele. Deși această zonă seismică era considerată irelevantă, specialiștii sunt acum alertați și vor monitoriza mult mai atent cutremurele din zonă, pentru a preveni populația în cazul în care e nevoie.

ADVERTISEMENT

Gheorghe Mărmureanu, probabil cel mai cunoscut personaj din domeniu, a vrut să-i liniștească pe oameni, care s-au speriat și mai mult de perspectiva unui cutremur devastator, asemănător celui din Turcia, care a ucis peste 45.000 de oameni. Românii trebuie să știe că doar zona Vrancea e predispusă unui astfel de dezastru natural, nu și zona Olteniei.

”Zona Târgu Jiu este cunoscută drept o zonă seismică, în sensul că se produc des cutremure aici. Însă, în această zonă nu au loc seisme mai mari de 4-5 grade pe scara Richter. Nu există motive de îngrijorare. Sigur că seismele din Turcia ne-au produs stări de stres, dar nu e cazul. Nu poate fi nicio legătură între activitatea seismică de la noi și ce se întâmplă în Turcia. Niciodată Turcia nu a generat cutremure catastrofale în România și am urmărit cel puțin 200 de ani din istoria aceasta a cutremurelor”, a transmis Mărmureanu.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii au organizat o conferință de presă imediat după cutremurele din Oltenia și au explicat că de 200 de ani nu a mai fost identificată o astfel de situație. ”Au existat peste 94 de replici. Au fost zone epicentral unde s-a simțit de 7 grade. E o zonă seismică cunoscută, are o activitate slabă în general sau moderată. Ce s-a întâmplat ieri și alaltăieri e o intensificare deosebit de mare, cea mai mare activitate seismică înregistrată în 200 de ani.

A reprezentat o surpriză, calculele noastre indicau o magnitudine maximă de 5.5. A fost și un șoc dublu, două cutremure peste 5. S-a mai întâmplat doar acum 80 de ani, când a fost un cutremur de 5.2 E clar că a fost o intensificare pronunțată a activității, se va schimba harta de hazard seismic, vom avea în viitor vedere cutremure mai mari”, au punctat cercetătorii.

ADVERTISEMENT

În așteptarea unui cutremur mare, asemănător celui din 1977, autoritățile din România au mari emoții pentru că există sute de mii de clădiri vulnerabile în toate orașele țării care ar putea fi distruse sau avariate serios în caz de cutremur. Cel mai afectat va fi Bucureștiul, unde riscul de prăbușire pentru mii de clădiri e iminent, dacă vine un seism cu magnitudinea de peste 7.0.

ADVERTISEMENT
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce...
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce am devenit o țintă pentru spionajul rusesc
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Reacţia unui turist din UK care a vizitat pentru prima dată locul din...
Reacţia unui turist din UK care a vizitat pentru prima dată locul din România unde soarele "răsare" de două ori: "Fascinant"
Cum a fost surprins celebrul milionar care a ajuns să ceară bani pe...
Cum a fost surprins celebrul milionar care a ajuns să ceară bani pe străzi pentru o pâine
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Iosif Rotariu, devastat de durere. Soția lui a murit în somn
Iosif Rotariu, devastat de durere. Soția lui a murit în somn
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
Cum și când să cumperi cireșe? Expert în horticultură: „Cireșele de mai sunt...
Cum și când să cumperi cireșe? Expert în horticultură: „Cireșele de mai sunt de «poftă», nu au gustul celor de iunie. Mai mult, ce găsești acum pe tarabă sunt din import”
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol...
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol principal. Are o poveste emoționantă și a fost văzut deja de milioane de oameni