News

Cutremur în România, 17 decembrie. Cel mai puternic seism din ultimele şase săptămâni a fost resimțit în mai multe orașe

Un nou cutremur s-a produs în România, sâmbătă dimineaţă. A fost cel mai mare seism după cel din 3 noiembrie, care a avut magnitudine 5,4
17.12.2022 | 10:11
Cutremur in Romania 17 decembrie Cel mai puternic seism din ultimele sase saptamani a fost resimtit in mai multe orase
Cutremur în România, 17 decembrie Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un cutremur cu magnitudinea 4,4 pe Richter s-a produs, sâmbătă dimineaţa, la ora 7:42, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău.

În 2022, cel mai mare cutremur din România a avut magnitudine 5,4

Cutremurul s-a înregistrat la o adâncime de 144 km, în apropierea următoarelor oraşe: 68 km est de Braşov, 85 km nord-est de Ploieşti, 108 km sud de Bacău, 124 km vest de Galaţi, 124 km vest de Brăila şi 137 km nord de Bucureşti.

ADVERTISEMENT

De la începutul lunii decembrie, în România au avut loc 14 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4,1 pe Richter.

Cel mai mare seism din acest an s-a produs în data de 3 noiembrie 2022 şi a avut magnitudinea de 5,4, în timp ce anul trecut a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur cu o magnitudine de 4,7 pe Richter.

ADVERTISEMENT

România este o ţară cu potenţial seismic ridicat, aspect evidenţiat de studiile de hazard seismic şi de prevederile codului de proiectare seismică P100.

Practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în Zona Seismică Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km, avertizează INFP, care subliniază că această zonă nu este singura în care pot avea loc cutremure cu potenţial distructiv.

ADVERTISEMENT

Cele mai mari cutremure se produc cu majoritate în zona Vrancea (în numar foarte mare la adâncimi intermediare), dar şi alte zone crustale, precum Făgăraş-Câmpulung, Banat, Shabla şi Crişana-Maramureş, mai spun specialiştii.

ADVERTISEMENT

Totuşi, cutremure de adâncime intermediară au loc doar în Zona Vrancea. Acest tip de cutremure este foarte periculos când magnitudinea este mare, deoarece datorită modului de propagare a undelor seismice se pot genera efecte distructive pe o suprafață foarte extinsă (de până la câteva sute de km depărtare).

Cutremurele crustale (de suprafață) pot provoca distrugeri considerabile în zona epicentrală, chiar și la magnitudini medii (5-6), dar atenuarea rapidă a undelor seismice face ca zona afectată să aibă dimensiuni mai reduse.

În ultimii 500 de ani se poate constata că au avut loc aproximativ 2-3 cutremure majore pe secol în zona Vrancea.

Tags: