Potrivit oficialilor Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), seismul s-a produs în zona seismică Vrancea, lângă Buzău. Cutremurul a fost resimțit ușor în mai multe orașe printre care Sfântu Gheorghe, Focșani, Brașov, Buzău sau Ploiești.
Cu toate acestea, cutremurul nu este considerat puternic. „În ziua de 22 mai 2024, la ora 12:53:33 (ora locală a României), s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău, un cutremur mediu cu magnitudinea M (EWS) 4.0, la adâncimea de 110,1 kilometri.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 55km E de Sfântu-Gheorghe, 57km V de Focşani, 65km E de Braşov, 65km NV de Buzău, 87km N de Ploieşti”, a informat INPF.
Conform ISU Dobrogea, cutremurele sunt catalogate în funcție de tăria și gradul de intensitate, în cutremure slabe, moderate, puternice și majore. Așadar, orice cutremur cu o magnitudine de sub 2 este considerat microcutremur, în timp ce un cutremur între 2 și 4,5 este considerat un cutremur slab spre moderat.
Cutremurele adevărate care pot produce daune sunt cele cu magnitudinea de peste 6, așteptate cu mari emoții în special de locuitorii din București. Din fericire, așa cum arată specialiștii, un mare cutremur în București nu va avea loc mai devreme de 2040, însă până atunci autoritățile trebuie să consolideze cât mai multe clădiri care stau să cadă.
În România, cel mai puternic cutremur înregistrat în acest an este cel din 15 ianuarie 2024, care a avut o magnitudine de 4,3. Seismul respectiv s-a produs la o adâncime de 74 kilometri, tot în zona seismică Vrancea, locul obișnuit al acestor cutremure.
Celebrul profesor Gheorghe Mărmureanu vorbea, într-un interviu acordat FANATIK, despre șansele ca un cutremur asemănător celui din 1977 să se producă în țara noastră. Toate datele prezentate indică spre anul 2040, plus minus câțiva ani.
”În jur de 2040 este posibil să avem în România un cutremur foarte mare. E greu să spui cu exactitate, să vorbești despre o ciclicitate. Trebuie să vorbești despre săptămâna, ziua, ora și anul. Nimeni nu este capabil să spună lucrul acesta cu exactitate. Cutremurele noastre sunt puternic afectate de mișcarea Africii.
Aceste cutremure care sunt se întâmplă din cauză că Africa se deplasează către Nord. Marea Mediterană va dispărea în câteva sute de mii de ani”, declara profesorul Mărmureanu. Faimosul cutremur din 1977, cu o magnitudine de 7,4, a avut loc pe 4 martie și a ucis peste 1.500 de oameni.