News

Cutremur în România, 25 aprilie 2020. Dezvăluiri de ultim moment despre seismul cu magnitudine 5. Ce spune directorul INFP

25.04.2020 | 10:18
Cutremur in Romania 25 aprilie 2020 Dezvaluiri de ultim moment despre seismul cu magnitudine 5 Ce spune directorul INFP
ADVERTISEMENT

Un cutremur cu cu magnitudine 5 s-a produs în România, sâmbătă, 25 aprilie 2020. Seismul s-a simțit la scurt timp după miezul nopții, iar efectul său a ajuns până în Capitală.

Cutremur în România, 25 aprilie 2020. Dezvăluiri de ultim moment despre seismul cu magnitudine 5. Ce spune directorul INFP

Constantin Ionescu, directorul Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), a vorbit despre cutremurul care s-a produs în noaptea de vineri spre sâmbătă.

ADVERTISEMENT

Acesta spune că seismul din țara noastră nu a avut replici semnificative, intensitatea sa fiind de 5-6 grade pe scara Mercali.

“Deocamdată nu au fost replici. Nici o replică mai mică nu a fost, cu magnitudine de două grade, să zicem. Dar au mai fost în zona respectivă cutremure de suprafaţă şi nu au produs replici.

ADVERTISEMENT

Intensitatea în epicentru a fost de 5-6 grade Mercali iar cutremurul s-a simţit cu aceeaşi intensitate pe o rază de 30 de kilometri faţă de epicentru şi a scăzut în intensitate cu cât distanţa s-a mărit faţă de epicentru”, a declarat Constantin Ionescu, sâmbătă dimineaţa, la Antena 3.

INFP ne liniștește: ”Nu va urma un cutremur mai mare”

Conform spuselor directorului INFP, cutremurul de 5 pe Richter din zona Vrancea nu ar trebui să ne îngrijoreze, întrucât producerea lui nu anunță un seism mai puternic.

ADVERTISEMENT

“Zona Vrancea are două nivele de producere a cutremurelor care se situează la adâncimi între 90 şi 160 de kilometri şi un nivel de suprafaţă, între 10 şi 40 km.

În această zonă, cutremurele au, de obicei, magnitudini între 3-4 grade. Dar, din când în când, la zeci de ani se mai produce un cutremur peste 5 grade. Magnitudinea posibilă a unui cutremur de suprafaţă în zona Vrancea este de 6-6.5 grade”, a mai declarat directorul INCDFP.

ADVERTISEMENT

“Nu trebuie să ne îngrijorăm că acest cutremur precedează un cutremur mai mare. Nu există o activitate ridicată”, a mai afirmat Constantin Ionescu pentru postul de știri citat.

ADVERTISEMENT