News

Cutremur în România, 25 aprilie 2020. INFP, prima reacție după seismul de magnitudine 5. Update

25.04.2020 | 09:03
Cutremur in Romania 25 aprilie 2020 INFP prima reactie dupa seismul de magnitudine 5 Update
ADVERTISEMENT

Un cutremur cu magnitudinea de 5 grade pe scara Richter s-a produs în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, în zona Vrancea. Seismul s-a simțit la scurt timp după miezul nopții, iar unda sa a ajuns și până în Capitală.


UPDATE, 25 aprilie, ora 9.03. Constantin Ionescu, directorul Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), a vorbit despre seismul din zona Vrancea,. Acesta spune că nu sunt motive de îngrijorare, întrucât seismul din această noapte nu va fi urmat de altul mai puternic.

ADVERTISEMENT

Știrea inițială: 25 aprilie, 8:57

Cutremur de 5 grade în țara noastră, simțit și în București

Seismul s-a produs la ora 01:04, la o adâncime de 23 kilometri, în zona seismică Vrancea, județul Galați. Cutremurul din această noaptea, 25 aprilie, s-a simțit în apropiere de mai multe orașe importante din țara noastră printre care se numără Bacău, Iași, Brașov sau Ploiești.

În plus, cutremurul fiind unul destul de mare s-a făcut simțit inclusiv în București. De asemenea, locuitorii din orașele Bârlad, Constanța, Focșani, Iași, Suceava, Vaslui, Bacău, Tucea și Brăila au resimțit și ei seismul de 5 grade pe scara Richter. Se pare că acest cutremur a fost resimțit și de vecinii noștri din Ucraina și Bulgaria.

ADVERTISEMENT

Al doilea cutremur din această noapte, produs în județul Bihor

Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a transmis că în cursul aceleiași nopți a mai avut loc un cutremur, dar într-o altă regiune din România. Este vorba de Crișana, județul Bihor, unde în jurul orei 03:07, un seism cu magnitudinea de 2,7 grade pe scara Richter s-a făcut simțit.

Această mișcare tectonică s-a produs la o adâncime de numai 5 kilometri și s-a produs în apropierea următoarelor orașe: Beiuș(25km), Sebiș(31km), Ștei(39km), Ineu(40km), Vașcău(44km).

ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor Interne ne amintește pe pagina sa de socializare câteva reguli importante de care trebuie să ținem cont în cazul producerii unui cutremur major. Primul sfat este să nu intrăm în panică, dar și multe alte reguli pe care trebuie să le știm:

1. Păstraţi-vă calmul, nu intraţi în panică, liniştiţi-i şi pe ceilalţi, protejaţi copiii, bătrânii şi femeile. Nu vă speriaţi de zgomotele din jur. 

ADVERTISEMENT

2. Preveniţi tendinţele de a părăsi camera sau locuinţa, deoarece faza seismică iniţială are o durată redusă, astfel încât tocmai faza puternică a mişcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomeraţie şi panică, conducând la accidente grave, nedorite.

ATENŢIE! Scările sunt elemente de construcţii foarte sensibile la deplasările diferenţiate ale etajelor şi, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări sub efectul oscilaţiei seismice este extrem de periculoasă.

3. Rămâneţi în încăpere sau locuinţă, departe de ferestre care se pot sparge şi vă pot accidenta, protejaţi-vă sub o grindă, toc de uşă solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte, mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale etc.

În lipsa unor astfel de posibilităţi vă puteţi proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi şi coate, cu faţa în jos iar cu palmele împreunate vă veţi proteja capul, ceafa, iar cu antebraţele pe lateral capul.  

4. Dacă este posibil, închideţi sursele de foc cât puteţi mai repede iar dacă a luat foc ceva interveniţi imediat după ce a trecut şocul puternic. 

5. Nu fugiţi pe uşă, nu săriţi pe fereastră, nu alergaţi pe scări, nu utilizaţi liftul, evitaţi aglomeraţia, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschideţi uşa locuinţei spre exterior, spre a preveni blocarea acesteia, în vederea evacuării după terminarea mişcării seismice. 

6. Nu alergaţi în stradă.

7. Dacă vă aflaţi în afara unei clădiri, deplasaţi-vă cât mai departe de clădire, feriţi-vă de tencuieli, cărămizi, coşuri, parapete, cornişe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuşi în stradă.

8. Acordaţi prim ajutor persoanelor rănite.

ADVERTISEMENT