Un cutremur cu magnitudinea de peste 4 s-a produs marți, 6 august 2024, în România. Mișcarea telurică a fost consemnată tot în zona seismică Vrancea, acolo unde se înregistrase un alt seism mediu pe 1 august.
Din datele oferite de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) aflăm că acest cutremur, considerat unul mediu, a avut magnitudinea 4,1. Acesta s-a produs marţi, la ora 16:04, în judeţul Vrancea, zona seismică Vrancea, potrivit datelor oficiale.
Seismul din această după-amiază a avut loc la adâncimea de 140 kilometri, în apropierea orașelor: 43 km vest de Focșani, 66 km nord de Buzău, 67 km est de Sfântu-Gheorghe, 80 km est de Brașov, 95 km sud de Bacău, 97 km sud-vest de Bârlad şi 99 km nord-est de Ploiești.
Luna august este una destul de activă din punct de vedere seismic în țara noastră. În doar șase zile, în România s-au produs nu mai puțin de patru cutremure slabe sau medii.
În această lună, chiar pe data de 1, a fost raportat și cel mai important seism din acest an. S-a consemnat tot în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, şi a avut magnitudinea 4,4.
INFP anunța despre acest seism mediu că s-a produs în zona seismică Vrancea, la adâncimea de 128 de kilometri. Într-o primă fază, seismologii au anunțat că magnitudinea a fost 4,7, pentru ca apoi să revizuiască datele în scădere.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 41 km vest de Focsani, 64 km nord de Buzău, 69 km est de Sfântu Gheorghe, 81 km est de Brașov, 96 km sud de Bacău, 97 km sud-vest de Bârlad, 98 km nord-est de Ploiești.
Reamintim că un seism mai puternic decât cel înregistrat în această lună s-a produs anul trecut, pe 14 februarie, în judeţul Gorj. S-a produs la o adâncime de 6,3 kilometri și a avut magnitudinea 5,7.
Până la cutremurul de pe 1 august, în 2024, cea mai puternică mișcare tectonică, de magnitudine 4,3, a avut loc în județul Vrancea. Se întâmpla în data de 15 ianuarie, la o adâncime de 74 de kilometri.