Cert e că ambele au fost extrem de slabe, cu o magnitudine de 2,6. Cutremurul s-a produs undeva înainte de miezul nopții, la ora 23:37, fiind urmat de altul la ora 6:02 dimineața. Conform Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, primul cutremur s-a produs la adâncimea de 6,8 kilometri.
Este vorba despre un seism foarte slab, care este raportat mai mult pentru statistică, cu o magnitudine de 2,6. Aparatele au înregistrat acest seism la 54 kilometri de Baia Mare și 55 de kilometri de Bistrița. Un alt cutremur, cu o intensitate la fel de mare, a avut loc în Maramureș, în noaptea de marți spre miercuri la ora 23:27.
Un cutremur și mai slab a fost înregistrat în Maramureș duminică, 5 mai, la ora 8:31 dimineața, fiind vorba despre un seism cu o magnitudine de 2,4 la o adâncime de 3,4 kilometri. Potrivit ISU Dobrogea, cutremurele pot fi catalogate, în funcție de tăria și gradul de intensitate, în cutremure slabe, moderate, puternice și majore.
Astfel, orice cutremur cu o magnitudine de sub 2 este considerat microcutremur, iar orice între 2 și 4,5 e considerat un cutremur slab spre moderat. Cutremurele de care se teme toată lumea sunt cele cu magnitudinea de peste 6, considerate un adevărat pericol pentru clădirile șubrezite din București.
În România, cel mai puternic cutremur înregistrat în 2024 a fost cel din 15 ianuarie, care a avut o magnitudine de 4,3. Acesta s-a produs la o adâncime de 74 kilometri, în zona seismică Vrancea. Cu toate acestea, românii se tem de cutremurul ”mare” care va lovi țara noastră, cel mai probabil după anul 2040.
Într-un interviu acordat FANATIK, profesorul Gheorghe Mărmureanu, cunoscut expert seismolog din România, a analizat aceste șanse ca un cutremur puternic să lovească țara noastă în viitorul apropiat. Cel mai probabil un astfel de cutremur devastator va avea loc în jurul anului 2040, semn că autoritățile trebuie să se pregătească și să consolideze cât mai multe clădiri din Capitală.
”În jur de 2040 este posibil să avem în România un cutremur foarte mare. E greu să spui cu exactitate, să vorbești despre o ciclicitate. Trebuie să vorbești despre săptămâna, ziua, ora și anul. Nimeni nu este capabil să spună lucrul acesta cu exactitate. Cutremurele noastre sunt puternic afectate de mișcarea Africii.
Aceste cutremure care sunt se întâmplă din cauză că Africa se deplasează către Nord. Marea Mediterană va dispărea în câteva sute de mii de ani”, declara profesorul Mărmureanu. În București, mii de blocuri riscă să se prăbușească sau să fie avariate serios în caz de cutremur, în timp ce mii de oameni vor muri.
Cutremurul din 4 martie 1977 a fost un cutremur extrem de puternic care s-a produs la ora 21:22, cu efecte devastatoare. A avut o magnitudine de 7,4 grade și o durată de circa 56 de secunde. Nu mai puțin de 1.570 oameni au murit, dintre care 1.391 în Capitală. 33 de clădiri s-au prăbușit atunci în București.