News

Serie de cutremure în România! Ce magnitudine au avut seismele din Vrancea și Vaslui

19.12.2020 | 13:18
Serie de cutremure in Romania Ce magnitudine au avut seismele din Vrancea si Vaslui
ADVERTISEMENT

Serie de cutremure în România! Primul seism s-a produs la ora 03:59:40, ora locală a României, în zona Vrancea. Mai exact, acesta a fost localizat în Buzău.

Conform primelor informații, cutremurul a fost unul slab cu magnitudinea de 2.3 grade pe scara Richter și s-a petrecut la adâncimea de 104 km.

ADVERTISEMENT

Seismul s-a produs în apropiere de mai multe orașe importante. Astfel, acesta a avut loc la 62km E de Brasov, și la 85km N de Ploiesti.

Cutremur în România, zona Vrancea

De asemenea, cutremurul  s-a înregistrat la 107km S de Bacau, 131km V de Galati, 131km V de Braila, 139km N de Bucuresti, 150km NE de Pitesti, 175km E de Sibiu, 190km SV de Iasi, 204km N de Ruse.

ADVERTISEMENT

Un alt cutremur cu magnitudinea de 3,6 a avut loc în județul Vaslui, potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Seismul s-a produs la ora 12:41, la adâncimea de 15 kilometri.

Cutremurul a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 42 km S de Iași, 48 km NE de Bacău, 109 km V de Chișinău, 157 km N de Galați, 166 km V de Tiraspol, 175 km N de Brăila, 191 km NE de Brașov, 200 km SE de Chernivtsi, 234 km NE de Ploiești și 254 km V de Odessa.

ADVERTISEMENT

Vă readucem aminte că într-un interviu exclusiv pentru FANATIK, Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului a explicat că seismele minore din Vrancea nu sunt unele care să impacienteze.

Din contră, aceste cutremure fac bine pentru că eliberează un surplus de energie. Totuși, Mărmureanu nu a ezitat și a transmis și anul posibil în care România va trece printr-un seism major.

ADVERTISEMENT

Astfel, conform teoriei dezvoltată de el, țara noastră ar putea să fie zdruncinată serios în 2040. Cu toate acestea, Mărmureanu a transmis că o dată exactă nu poate să fie ghicită.

„În jur de 2040 este posibil să avem în România un cutremur foarte mare. E greu să spui cu exactitate, să vorbești despre o ciclicitate. Trebuie să vorbești despre săptămâna, ziua, ora și anul. Nimeni nu este capabil să spună lucrul acesta cu exactitate.

Cutremurele noastre sunt puternic afectate de mișcarea Africii. Aceste cutremure care sunt se întâmplă din cauză că Africa se deplasează către Nord. Marea Mediterană va dispărea în câteva sute de mii de ani”, a mai zis Mărmureanu

ADVERTISEMENT