News

Cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul şi unde s-a simțit cel mai tare

24.08.2020 | 08:22
Cutremur in Romania Ce magnitudine a avut seismul si unde sa simtit cel mai tare
ADVERTISEMENT

Un cutremur cu magnitudinea de 3.2 s-a produs în noaptea de duminică spre luni în Zona Seismică Vrancea, Buzău, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

După seria de cutremure din weekendul anterior, INFP a raportat o nouă activitate intensă a scoarței terestre din țara noastră. Astfel, pe 24 august, în zona Vrancea-Buzău s-a detectat un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.2, la adâncimea de 64km.

ADVERTISEMENT

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 55km E de Brasov, 74km N de Ploiesti, 118km SV de Bacau, 129km N de Bucuresti, 136km V de Braila, 137km V de Galati, 139km NE de Pitesti, 169km E de Sibiu, 194km N de Ruse, 201km SV de Iasi.

Cutremur produs în România. Ce magnitudine a avut seismul

Luna august continuă să fie una alertă din punct de vedere seismic. Pe 3 august, INFP raportase deja trei astfel de mișcări ale scoarței. Ultimul, a fost un cutremur de 3,7 grade pe scara Richter s-a produs în Vrancea.

ADVERTISEMENT

De la începutul lunii august, în România au avut loc 19 cutremure cu magnitudini cuprinse între 2 şi 3,9 pe Richter. În weekendul trecut am asistat la o serie de trei cutremure, cu valori de la 3.5 la 3.7 pe Richter.

Peste 20 de cutremure raportate în iulie

În ”Luna lui Cuptor”, în România au avut loc 21 cutremure cu magnitudini cuprinse între 2 şi 3,5 grade pe Richter, conform INFP.

ADVERTISEMENT

A fost o creștere față de iunie, când au fost înregistrate în total 11 cutremure cu magnitudini între 2,4 şi 3,7 pe Richter.

Cel mai semnificativ seism din acest an s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.

ADVERTISEMENT

Pentru a fi în siguranță în cazul unui cutremur mai puternic, șeful DSU, Raed Arafat ne recomandă să descărcăm aplicația DSU pentru dispozitive mobile și să se informeze în permanență cu privire la pașii ce trebuie urmați în caz de seism. Numai așa vom ști cum să ne comportăm în momentul producerii unui astfel de seism, pentru a nu ne pune sănătatea și viața în pericol.

ADVERTISEMENT