News

Cutremur în România, duminică, 30 octombrie 2022. Ce intensitate a avut seismul

Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a anunțat că a înregistrat duminică un cutremur în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău.
30.10.2022 | 12:46
Cutremur in Romania duminica 30 octombrie 2022 Ce intensitate a avut seismul
Cutremur înregistrat duminică dimineața în zona seismică Vrancea. Foto: canva.com – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

A fost un cutremur slab, conform sursei citate. Magnitudinea seismului: 3,1 grade pe Richter. Mișcarea telurică a fost înregistrată de seismograf duminică dimineaţa, la ora locală 5:07, în zona seismică Vrancea.

Un nou cutremur în zona seismică Vrancea

Potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanții Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), acest cutremur a fost înregistrat la o adâncime de 131 kilometri.

ADVERTISEMENT

Acest seism a fost raportat la 67 km est de orașul Braşov, 77 km nord-est de orașul Ploieşti, 115 km sud de orașul Bacău, 123 km vest de orașul Brăila și 124 km vest de orașul Galaţi.

INCDFP a mai comunicat că mișcarea telurică s-a produs la 129 km nord de Bucureşti, 149 km nord-est de orașul Piteşti, 182 km est de orașul Sibiu, 194 km nord de orașul Ruse (n.r. – Bulgaria) și 197 km sud-vest de orașul Iaşi.

ADVERTISEMENT

Amintim că în octombrie 2022, în țara noastră au fost consemnate 31 de cutremure. Toate au avut magnitudini cuprinse între 2 şi 4 grade pe Richter. În ceea ce privește cel mai mare seism din România în 2022, sursa citată a notat că a fost înregistrat la 16 ianuarie 2022.

Când a fost cel mai puternic seism din România în acest an

Magnitudinea acestuia: 4,4. Anul trecut, cel mai mare cutremur a fost înregistrat la 26 mai, cu magnitudinea de 4,7 pe Richter. În continuare, amintim că în iulie 2022, reputatul seismolog Gheorghe Mărmureanu a realizat o analiză importantă.

ADVERTISEMENT

El a schițat astfel când va fi următorul mare cutremur în România. De asemenea, fostul director al INFP s-a referit și la legătura dintre cutremure și schimbările climatice.

Altfel, amintim că în urmă cu doar cinci zile a fost raportat un cutremur cu magnitudinea 6,4 în nordul țării insulare Filipine. Anunțul a fost confirmat de Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).

ADVERTISEMENT

O expertă din cadrul instituţiei a declarat că este posibil ca seismul să fi provocat pagube importante. În același context s-a mai notat că mișcarea telurică a fost resimţită până în capitala Manila, situată la peste 330 de kilometri spre sud.

ADVERTISEMENT